Forrás: Index

A 2006-os futball-világbajnokság első európai selejtezőcsoportjában a hollandok és a csehek kimagaslanak a mezőnyből, és meggyőzően vezetnek a többi öt csapat előtt. Kettejük első meccsét a hollandok nyerték, de Robbenékre vár még egy prágai fellépés is. (A 2004-es Eb-selejtezőjében is a prágai összecsapás döntött és akkor a csehek örülhettek az első helynek.) Ugyanakkor a hollandok pontot veszítettek Macedóniában, és ez a végelszámolásnál még sokba kerülhet nekik.

Az ukránok kiemelkednek a 2. csoportból

A második csoportban szinte csak a második helyért folyik a harc, hiszen az ukránok már-már behozhatatlan előnnyel állnak az élen. A második, pótselejtezőt érő pozícióra azonban hárman is pályáznak. A legnehezebb helyzetben a dánok vannak, akik ugyan egy meccsel kevesebbet játszottak, de ha azt hozzák is, még mindig ponthátrányban lesznek a görög-török páros mögött. A tavalyi Európa-bajnok görögök legközelebb éppen a csoportot vezető ukránokat fogadják, és esetleges győzelmükkel nagy lépést tehetnek a pótselejtező felé.

Az elmúlt három fordulóban a portugálok lépéselőnybe kerültek a harmadik számú csoportban a szlovák-orosz párossal szemben. Vezető helyüket valószínűleg meg is őrzik a sorozat végéig, igaz, szeptemberben még vár rájuk egy moszkvai “túra”. A második helyért a két keleti ország vívhat nagy harcot és a sorsolás szeszélye folytán az utolsó fordulóban éppen egymás ellen mérkőzhetnek. Ahhoz valami kisebb csoda kellene, hogy a lettek és az észtek beleszóljanak a párharcukba.

Gondban lehetnek a franciák

A legkiegyensúlyozottabb a negyedik csoport, ahol még négy együttesnek van reális esélye a csoportgyőzelemre. Jelenleg a svájciak vannak a legjobb helyzetben, azonban még valamennyi komoly riválisukkal játszanak. Ez igaz azonban a francia, ír, izraeli hármasra is, így jelenleg megjósolhatatlan, ki hányadik helyen végez. A csoport kiegyensúlyozottsága nem is meglepő, talán csak a 98-as világbajnok franciák szenvedése – hiszen Henryék a “kicsik” legyőzése mellett a komolyabb ellenfelek ellen csak döntetleneket tudott kiharcolni.

Az ötös csoport is eldőlni látszik, hiszen az olaszok ritkán szoktak bukni négypontos előnyből. Mögöttük azonban a norvégok és a szlovénok is azonos eséllyel pályáznak a jövő nyári világbajnoki részvételre. Ugyan reménykedhetnek még az egy-egy meccsel kevesebbet letudó skótok és fehéroroszok is (szerdán éppen egymás ellen mérkőznek), de meglepő lenne, ha sikerülne beérniük az előttük állókat.

Sorsdöntő lehet az angol-lengyel meccs

A hatodik csoportban ugyan a lengyelek vezetnek, de a két ponttal mögöttük álló angolok egy meccsel kevesebbet játszottak. A lengyelek eddigi egyetlen vereségüket éppen legnagyobb riválisuktól szenvedték el hazai környezetben, míg az angolok teljesítményét az Ausztria elleni döntetlen csúfítja. Miközben a csoport többi tagja a futottak még kategóriában versenyez a jobb helyezésekért, a két éllovas az utolsó fordulóban egymással meccsel.

A hetedik csoportban is eldőlni látszanak a fontos kérdések. Minden bizonnyal a spanyolok és a szerbek végeznek a továbbjutó helyeken. Utóbbi az egyetlen olyan együttes, amely a selejtező sorozat eddigi találkozóin még gólt sem kapott (igaz, a spanyolok is csak egyet). A hátralévő fordulók minden bizonnyal csak azt lesznek hivatott eldönteni, hogy melyik együttes jut ki egyenes ágon, és melyik kényszerül pótselejtezőre.

Csak a horvátok és a svédek botlásában bízhatunk

A 8. csoportban ugyan matematikailag még a magyar együttesnek is van esélye, de meglepő lenne, ha nem a svéd-horvát kettős végezne az élen. Eddig mindkét gárda magabiztosan hozta a meccseit. A csoportelsőség minden bizonnyal az októberi, horvátországi összecsapásukon dől el, míg a magyar együttes a harmadik helyért vív majd nagy csatát a bolgárokkal.

Comments are closed.