Forrás: MCSZ

2005. június 02

Ya”alon: Megszűnhet a zsidó állam

Bányai László – Moshe Ya”alon, a három év után távozó izraeli vezérkari főnök arra figyelmeztetett a Haaretz-nek adott interjújában, hogy amennyiben Izrael nem kötelezi el magát újabb visszavonulásra a Gáza kiürítését követően, ismét terrorháborúval kell szembenéznie. Dan Halutz tábornokot, az izraeli légierő volt főnökét nevezték ki új vezérkari főnökké. Saul Mofáz honvédelmi miniszter ugyanis – a kettőjük közötti megromlott viszony miatt – nem hosszabbította meg a szokásos egy évvel a vezérkari főnök megbízatását. Ya”alon tábornok ellenezte Saron kormányfőnek, a Gázai-övezet kiürítésére vonatkozó tervét. Ya”alon még a zsidó állam fennmaradását is kétségbe vonta.

A szerdai ünnepi átadáson a Miniszterelnöki Hivatalban Ya”alon kijelentette, hogy az izraeli katonai erőfeszítések vetettek véget ideiglenesen a palesztinok terrorkampányának. Ya”alon főnöksége három éve alatt bizalmat szavazott az izraeli véderő katonáinak és tisztjeinek abban az időszakban, amelyet a távozó vezérkari főnök a Függetlenségi Háború óta Izrael legbonyolultabb időszakának nevezett. “Ebben a harcban az izraeli véderő példa nélkül álló eredményeket ért el.” – jelentette ki Ya”alon. “Biztos vagyok benne, hogy a katonai eredmények vezették rá az ellenségünket annak megállapítására, hogy a terrorizmus nem éri meg az árát.”

” Ha Izrael elkötelezi magát újabb visszavonulásra, újabb csendes időszaknak nézünk elébe.”- tette hozzá Ya”alon. “Ha nem …az erőszak ismét fellángol. Mindenféle terrorcselekmények: lövöldözés, bombák, öngyilkos merényletek, aknák, Kasszem rakéták következnek.”- ez fog kezdődni a Nyugati Parton. “Kfar Sava olyan helyzetbe kerül mint Sdérot ma. Sőt Tel-Aviv és Jeruzsálem is. Mindenhol öngyilkos merényletek lesznek.”

Halutz Ya”alon beszédét követően kijelentette, hogy a hadsereget nem szabad bevonni a kiürítési tervről szóló politikai vitákba. Megosztás és visszautasítás elfogadhatatlan, mindegy, hogy milyen okból.”- tette hozzá az új vezárkari főnök.

Ya”alon arról is beszélt, hogy a palesztin állam megalakulása háborúhoz vezet. Abbasz, a Palesztin Hatóság elnökének kijelentései arra utalnak, hogy nem adta fel a visszatérési jogot. Számára ez nem szimbólikus, de valóságos visszatérést jelent oda, ahonnan a menekültek egykor eltávoztak. Ennek az lehet a következménye, hogy megszűnik a zsidó állam.- jelentette ki Ya”alon. Ennélfogva a paleszitn állam megalakulása egy bizonyos szakaszban háborúvá torkolhat. A 2008-ban megalapítandó palesztin állam gondolata, amely stabilitást hoz, “veszélyes”, mert egy ilyen állam alááshatja Izrael Állam puszta létezését is.

“Amikor a Palesztin Hatóság megengedi a Hamasznak, hogy a választásokon részt vegyen anélkül, hogy leadná a fegyvereit, az demokrácia? Nem. Azok bandák. Fegyveres bandák pedig csak színlelik a demokráciát.”-jelentette ki. “Ha a Fatah továbbra is úgy viselkedik mint most, akkor a Hamasz végleg átveszi az ellenőrzést a Gázai-övezet felett.” Az izraeli véderő arra is felkészült, hogy behatol Khan Juniszba, ha a kivonulás közben támadás éri. A gázai kivonulás azonban nem hozza meg majd a kívánt stabilitást. Ezért – mondta a volt vezérkai főnök – nem zárom ki a Gázai-övezetbe való visszatérés lehetőségét.

A ” két állam két népnek” általános koncepciója a “jelenlegi helyzetben … nem teremthet stabil helyzetet.” “A két-állami megoldás, folytatta, egyszerűen nem releváns. Ez egy történet, amelyet a nyugati világ saját magának mesél. És ez a történet semmit sem mond a probléma és a különbség mértékéről. Egyszerűen a szőnyeg alá seperjük a kérdést. A terrorizmus és a demográfia együtt, kérdőjelekkel önmagunkkal kapcsolatban egy olyan helyzetet teremthet, amelyben a végén megszűnik a zsidó állam.”- nyilatkozta a távozó vezérkari főnök.

Linkek:

Bányai László írásai

Comments are closed.