Forrás: Index

Utcára kerülhet a magyarországi albán nagykövet, miután nem sikerült megállapodnia a nagykövetség épületét bérbe adó céggel a május 31-én lejárt szerződés meghosszabbításáról, ám a felszólítások ellenére nem akar kiköltözni. A cég hétfőn megpróbálja kiköltöztetni a nagykövetséget.

A Revivim kft. felének tulajdonosa Tuvya Raviv számolt be az Indexnek arról, hogyan fajult el a helyzet idáig. Az albán nagykövetséget nem sikerült elérnünk, a magyar külügyminisztérium, mivel egyelőre polgárjogi ügyről van szó, nem avatkozik közbe.

„Természetesen nem kalapáccsal, vagy más fegyverrel megyünk, de megpróbáljuk az épületet birtokba venni. Az egész eseményt videóra fogjuk rögzíteni” – jelentette ki Raviv, aki szerint minderre azért van szükség, mert „a nagykövet úr úgy viselkedik, mintha neki minden szabad volna”.

Megromlott a viszony

A Gábor Áron utca 55. alatti ingatlant az albán képviselet öt éve bérli a Raviv cégétől, és a tulajdonos elmondása szerint az első három évben semmi probléma nem volt, az akkori nagykövet, Resuli Adhurim mindig rendben, időben fizetett. Aztán a két évvel ezelőtt kinevezett Eduard Sulo regnálása alatt megváltoztak a dolgok. Az 5500 dolláros (körülbelül 1,12 millió forint) bérleti díj befizetésével előfordult, hogy több mint egy hónapot késtek, számolt be Raviv.

Az üzletember elmondta, a bérleti szerződés idén május 31-én járt le, de nem kívánják meghosszabbítani. Ennek oka elmondása szerint az, hogy bár próbálták, mégsem tudnak még csak találkozni sem a nagykövettel. Áprilisban még a nagykövetség jelezte, hogy az albán követ szeretne találkozni az ingatlan tulajdonosaival (mindkettőhöz ragaszkodott), május 5-re beszéltek meg találkozót, Raviv társának Izraelből kellett Budapestre utaznia. A megbeszélést azonban a nagykövet egy nappal korábban lemondta, és a következő két napon sem volt számára alkalmas a szerződés meghosszabbításának megtárgyalására, mondta el Raviv.

Mivel a lejárt szerződésben benne volt, hogy az épületet kifestve kell visszaszolgáltatnia az albán képviseletnek, május 20-án Ravivék ellátogattak az ingatlanhoz, hogy megnézzék történt-e már valami. A nagykövet helyett azonban csak a tanácsos jelent meg, aki viszont nem engedte be a tulajdonosokat. Közölte azt is, hogy nem fognak kiköltözni 31-én, mivel nincs hova menniük.

Megromlott a viszony

„Nekem ez nem lenne rossz üzlet, a szerződés ugyanis arra az esetre, ha a tovább maradnak, dupla árat szab meg bérleti díjnak, de már nem bízom bennük” – magyarázta Raviv, miért ragaszkodik az épület visszavételéhez. Az üzletember elmondta, az albánok nem akarnak megegyezni velük, hanem úgy tesznek, mintha egyáltalán nem is érdekelné őket a dolog. „Nem állnak velünk szóba, a telefont nem veszik fel”.

A cég ügyvédeken keresztül több levelet is küldött a nagykövetségnek az ügyben, de nem válaszoltak rá. Raviv ezután az albán külügyminisztériumhoz fordult, ahol több levele elkallódott, míg végül a minisztérium könyvvizsgálója, egy bizonyos Kodra úr segített az üzletembernek, de csak annyit sikerült elérnie, hogy az allbán konzul férjét, aki a késedelmes kifizetéseket intézte, felmentették. Változás azonban nem állt be a két fél közötti kapcsolatba, amiért Raviv a nagykövetet hibáztatja. Az üzletember elmondta, minden állítását igazolni tudja.

Az Index megkereste az albán nagykövetséget, ahol a telefont nem vették fel.

A magyar külügyminisztérium nem foglalkozik az üggyel, mondta el az Indexnek a minisztérium szóvivője, Polgár Viktor. „Ez egy magánszemélyek között zajló vita, polgárjogi ügy, vagyis nem vonatkozik a két állam közötti kapcsolatokra” – jelentette ki Polgár, majd elmondta, a magyar külügy abban az esetben lép, ha az ügyből per kerekedne, és a bíróság utasítaná őket.

Az üzletember ugyanakkor elmondta, a külügyminisztérium arról értesítette ügyvédjét, az albán nagykövetet levélben fogják megkérni a magyar törvények betartására.

Raviv szerint az ingatlan, mivel a szerződés lejárt, nem élvez diplomáciai védelmet, amely csupán a nagykövetre és gépkocsijára terjed ki. Tehát ez elméletileg nem akadályozza meg a hétfő délelőttre tervezett akciót.

Comments are closed.