Forrás: Origo

Nyolc csoport 21 mérkőzésére kerül sor szombaton a labdarúgó világbajnoki selejtezők újabb fordulójában. A nagy érdeklődéssel várt Izland-Magyarország összecsapás mellett több csoportban is szuperrangadókat rendeznek, ez ad külön pikantériát a Hollandia-Románia, a Törökország-Görögország, a Portugália-Szlovákia, a Norvégia-Olaszország, valamint a Spanyolország-Litvánia párharcoknak.

Figo visszatér, Svájc és Írország élre ugorhat

Az 1. csoportban szinte végérvényesen bebiztosíthatja helyét az első két pozícióban Hollandia és Csehország. Marco van Basten tanítványai (a sérült csapatkapitány, Phillip Cocu nélkül) a három pontos hátrányban lévő, de egy meccsel már többet játszó románokat fogadják, szerdán pedig Finnországban lépnek pályára. Ehhez képest Csehországra sétagalopp vár, két haza meccs az örmények, illetve Andorra ellen biztos hat pontot ígér.

A 2. csoport csúcsrangadóját Isztambulban vívják, ahol a törökök az előttük álló görögöket fogadják. „Nem kell aggódnia senkinek sem, megoldjuk a házi feladatot” – nyilatkozta magabiztosan Ersun Yanal, a török válogatott szövetségi kapitánya a hazai sajtóban. A szakvezető nem számíthat a sérült Nihat Kahveci és Servet Cetin játékára, de a göröknél is akad hiányzó Theodorosz Zagorakisz, valamint Traianosz Dellasz személyében

A csata „győztese” Ukrajna lehet, a veretlen együttes a hazai, kazahok elleni sikerrel lerázhatja magáról az üldözőket – főleg, ha azok megosztoznak a pontokon.

A 3. csoportban is csúcsrangadóra kerül sor, hiszen a hat mérkőzés után egyaránt veretlen és 14 ponttal élen álló két csapat, Portugália, valamint Szlovákia csap össze egymással Lisszabonban. A hazaiaknál nem lehet ott a pályán az eltiltott Costinha mellett a Chelsea védője, Ricardo Carvalho sem, ám a kezdőcsapatban kap helyet a visszavonulása után ismét csatába szálló Luis Figo.

„Azért jöttem, hogy Portugáliát győzelemhez segítsem. Kicsit úgy érzem magam, mint az első válogatottságom előtt” – nyilatkozta a Real Madrid 110-szeres válogatott középpályása.

 „A mérkőzés kezdetével, természetesen az izgalom is fokozódik bennünk. Már nagyon várjuk az összecsapást, szombaton kiderül, mire vagyunk igazán képesek” – mondta Marek Mintál, a szlovákok gólveszélyes csatára, miután gépük leszállt a portugál fővrosban.

Az üldözők sem tétlenkednek, a jelenleg 3. helyen álló, 11 pontos oroszok a tízpontos lettekkel meccselnek Szentpéterváron.

A kiegyensúlyozott 4. csoportban a vesztett pontok tekintetében legjobban álló Svájc és Írország végre realizálhatja is előnyét, ehhez a helvéteknek Toftírban kellene legyőznie a Feröer-szigetek válogatottját, míg az írek hazai pályán készülnek három pontra Izrael ellen. Ha ez a két eredmény bejön, a győztesen két ponttal meglógnak Franciaország elől.

Nem akármilyen csatákat rejt az 5. csoport sem: Norvégia négypontos hátrányát egyre faraghatja, ha hazai környezetben legyőzi Olaszországot. Felzárkózhat a közvetlen élmezőnyhöz Szlovénia is, ehhez Minszkben kellene diadalmaskodni – ellenkező esetben a fehéroroszok érik utol pontszámban déli szomszédunkat.

A 6. csoportban mindössze egy mérkőzésre kerül sor, ezen Lengyelország ideiglenesen a grupp élére is ugorhat, feltéve, ha képesek lesznek nyerni Azerbajdzsánban.

A 7. csoport rangadóját (furcsa kimondani, de így van) Spanyolország és a meglepetésre öt forduló után is veretlen Litvánia vívja. Serravalléban a házigazda az esélyes, kérdés, képes lesz-e élni azzal a lélektani előnnyel, amit a játéktudás és a hazai pálya előnye jelent számára.

A vilniusi 0-0 után van is miért visszavágni, Luis Aragones kapitány várhatóan a Raúl, Fernando Torres támadókettősnek szavaz bizalmat, őket kell segítenie majd a Valencia szélsőjének, Vicentének. A sérült Tamudo (Espanyol) helyét a kispadon David Villa (Zaragoza) vagy Albert Luque (Deportivo) foglalhatja el.

A litvánoknál nagyobb a gond, Algimantas Liubinskas edző nem számolhat Deividas Cesnauskis játékával, de legjobb labdarúgói közül kérdéses Edgaras Janukauskas, Tomas Danilevius és Robertas Poskus szereplése is.

Nagy csata vár a szerb-montenegrói válogatottra is, amely megőrizheti kétpontos előnyét az élen, ha Belgrádban legyőzi Belgiumot.

A 8. csoportot kívülről fújja már mindenki: Magyarország számára csak a győzelem elfogadható, ellenkező esetben elbúcsúzhat vb-álmaitól. Svédország minden bizonnyal gólkülönbség javításra használja majd a Málta elleni hazai 90 percet, a Bulgária-Horvátország rangadó viszont totónyelven szólva is háromesélyes. S még azt sem tudjuk megmondani, számunkra milyen eredmény lenne a legideálisabb Szófiában.

A szombati menetrend

1. csoport

Örményország – Macedónia, Jereván 17.00

Csehország – Andorra, Liberec 17.00

Hollandia – Románia, Rotterdam 20.30

2. csoport

Ukrajna – Kazahsztán, Kijev 18.15

Törökország – Görögország, Isztambul 20.00

Albánia – Grúzia, Tirana 20.30

3. csoport

Oroszország – Lettország, Szentpétervár 16.00

Észtország – Liechtenstein, Tallinn 17.00

Portugália – Szlovákia, Lisszabon 20.45

4. csoport

Feröer-szigetek – Svájc, Toftír 17.30

Írország – Izrael, Dublin 20.30

5. csoport

Skócia – Moldávia, Glasgow 16.00

Fehéroroszország – Szlovénia, Minszk 18.00

Norvégia – Olaszország, Oslo 20.30

6. csoport

Azerbajdzsán – Lengyelország, Baku 17.00

7. csoport

Szerbia-Montenegró – Belgium, Belgrád 20.15

San Marino – Bosznia-Hercegovina, Serravalle 20.30

Spanyolország – Litvánia, Valencia 21.30

8. csoport

Izland – Magyarország, Reykjavik 20.05

Bulgária – Horvátország, Szófia 17.00

Svédország – Málta, Göteborg 17.15

barátságos mérkőzés

Észak-Írország – Németország, Belfast 20.30.

[origo]

Comments are closed.