Forrás: Magyar Rádió

Izraelben csökken a gázai kivonulási terv támogatottsága, de a helyi zsidó telepesek jelentős része már elfogadta a kormány javaslatát az áttelepülésre.

Az izraeli Haarez újság értesülései szerint a Gázai-övezet földműveléssel foglalkozó lakóinak mintegy fele egyezségre jutott az izraeli hatóságokkal a kivonulás utáni új földjeikről, Izrael belsejében. Az illetékesek még nem biztosak a földcserék sikerében, ugyanis felmerülhetnek jogi akadályok, mert a hatóságok nem léphetik át a kompenzációs törvényben meghatározott mértéket.

Körülbelül 450 család iratkozott fel az Askelum melletti tengerparti házakba való együttes költözésre és az izraeli kormány már megrendelte a lakókocsikat, ahol házaik felépüléséig élnek majd az egykori gázaiak.

Közben izraeli biztonsági források szerint Saul Mofáz hadügyminiszter, a kitelepülésig, vagyis augusztus 15-ig szeretné átadni a palesztinoknak a három várost, amit még februárban megígért az izraeli vezetés: Kalkiliát, Betlehemet és Ramallahot eddig azért nem adták át palesztin fennhatóság alá, mert Izrael szerint a palesztinok nem teljesítették ígéretüket és a már megkapott helyeken, Jerikóban és Tulkaremben nem szedték össze a fegyvereket és nem tartják ellenőrzésük alatt a szélsőséges szervezetek tagjait.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.