Forrás: MNO

Ma este újabb sorsdöntőnek ígérkező világbajnoki selejtező vár a magyar labdarúgó-válogatottra: Lothar Matthäus együttese Izlandon szerepel. A magyar nemzeti csapatnak győzelemmel maradhatna esélye, hogy kijusson a 2006-os németországi világbajnokságra. A magyar csapat sorsát befolyásolhatja a Bulgária-Horvátország mérkőzés eredménye is.

Ma újabb sorsdöntőnek ígérkező világbajnoki selejtezőt játszik a magyar labdarúgó-válogatott: Lothar Matthäus együttese Izlandon szerepel. A magyar nemzeti csapatnak csupán győzelemmel maradhatna esélye, hogy kijusson a 2006-os németországi világbajnokságra.

A történelmi mérleg a magyar csapat mellett áll. A két válogatott eddig nyolcszor találkozott, a magyar csapat ötször, az izlandiak háromszor diadalmaskodtak. Legutóbb 2004 őszén találkozott a két együttes viklágbajnoki selejtezőn, akkor Gera, Torghelle és Szabics góljaival 3-2-re győzött Lothar Matthäus együttese. A 90-es években többször is megtréfálták a magyar nemzeti együttest az északiak, akik 1992-ben Budapesten is legyőzték a magyar válogatottat.

A magyar válogatott csütörtökön érkezett meg Reykjavíkba a franciák elleni barátságos találkozó színhelyéről, Metzből. Lothar Matthäus szövetségi kapitány péntek este a találkozó színhelyén, a Laugardalsvöllur Stadionban vezényelt edzést a keretnek. Jó hír, hogy az eddig sérüléssel bajlódó Juhász Roland, Rabóczki Balázs és Gyepes Gábor is teljes értékű munkát végzett az edzésen. A magyar válogatottból hiányzik majd az eltiltott Torghelle, a sérült Komlósi, Éger, Böőr és Lisztes is.

Kérdés, hogy Lothar Matthäus szövetségi kapitány megkockáztatja-e a nemzetközi színtéren kissé rutintalan, de a franciák elleni mérkőzés második félidejében remek teljesítményt nyújtó játékosok szerepeltetését, vagy marad a keddi kezdőcsapatnál. Elengedhetetlen lesz, hogy a franciák ellen betliző játékosok, különösen Gera Zoltán és Szabics Imre formája sokat javuljon, hiszen az ő játékuk nagyban határozza meg az egész együttes teljesítményét.

A mérkőzés az izlandiak számára is sorsdöntő lehet, hiszen sokan támadják a szövetségi kapitányokat, Asgeir Sigurvinssont és Logi Olafssont az eddigi gyenge szereplés miatt. Egyes hírek szerint a kapitány miatt mondta le a szereplést Gudjohndson és Ingimarsson is, akik csak egy új edző esetén térnének vissza a nemzeti csapatba.

Az izlandi válogatott legnagyobb csillaga kétségkívül a Chelsea-ben játszó Eidur Gudjonhsen, aki eddigi 34 fellépésén 13 gólt szerzett a nemzeti csapatban, és az őszi budapesti összecsapáson is betalált a magyar kapuba. Neves futballista a szintén Angliában szerpelő Einarsson és Gunnarsson is. A mai találkozóról hiányzik majd a Charlton védője, Hreidarsson, aki sérülése miatt hagyja ki a selejtezőt, míg Heidar Helguson eltiltás miatt nem léphet pályára a magyar együttes ellen.

Izland-Magyarország

Reykjavik, 20:05. Vezeti: Damir Skomina (szlovén)

Az izlandi keret:

Kapusok: Arni Gautur Arason (Vaalerenga), Kristjan Finnbogason (KR)

Hátvédek: Petur Marteinsson (Hammarby), Indridi Sigurdsson (Racing Genk), Olafur Bjarnason (Brann), Kristjan Örn Sigurdsson (Brann), Gretar Rafn Steinsson (Young Boys), Haraldur Gudmundsson (Aalesund)

Középpályások: Brynjar Gunnarsson (Watford), Arnar Vidarsson (Lokeren), Gylfi Einarsson (Leeds United) Stefan Gislason (Lyn), Kari Arnason (Djurgarden), Johannes Hardarson (Start)

Csatárok: Eidur Gudjohnsen (Chelsea), Heidar Helguson (Watford), Tryggvi Gudmundsson (FH), Veigar Pall Gunnarsson (Stabaek), Gunnar Thorvaldsson (Halmstad)

A magyar keret:

Kapusok: Király Gábor (Crystal Palace), Rabóczki Balázs (FC Köbenhavn), Fülöp Márton (Tottenham)

Hátvédek: Stark Péter (Győri ETO), Gyepes Gábor (Ferencváros), Vanczák Vilmos (Újpest FC), Juhász Roland (MTK Budapest), Bodnár László (NAC Breda), Balog Zoltán (Ferencváros)

Középpályások: Huszti Szabolcs (Ferencváros), Bárányos Zsolt (Matáv-Sopron), Takács Ákos (Ferencváros), Gera Zoltán (WBA), Hajnal Tamás (Sint-Truiden), Tóth Norbert (Újpest FC), Vincze Ottó (Győri ETO), Vincze Gábor (Livingston)

Csatárok: Rajczi Péter (Újpest FC), Kovács Péter (Viking Stavanger), Kerekes Zsombor (DVSC), Szabics Imre (VfB Stuttgart)

A 8. csoport további szombati mérkőzései:

Svédország-Málta 17:15

Bulgária-Horvátország 18

A csoport állása

1. Horvátország 5 4 1 – 13-2 13

2. Svédország 5 4 – 1 17-2 12

3. Bulgária 5 2 2 1 10-8 8

4. Magyarország52126-97

5. Izland 5 – 1 4 4-14 1

6. Málta 5 – 1 4 1-16 1

Európában ma 18 világbajnoki selejtezőt rendeznek. Ezek közül kiemelkedik a török-görög összecsapás, amely a téten kívül óriási presztízzsel rendelkezik. A két együttes a Sevcsenko vezette ukrán gárda mögött a második helyért küzd a 2. csoportban. Az Európa-bajnok görög válogatottból Zagorakisz és Dellasz fog hiányozni, míg a hazaiaknál Nihat Kahveci Servet Cetin nem léphet pályára. A továbbjutás szempontjából sok múlhat a Hollandia-Románia mérkőzésen és a szlovák együttes portugáliai vendégjátékán is.

1. csoport:

Örményország-Macedónia 17

Csehország-Andorra 17

Hollandia-Románia 20:30

A csoport állása:

1. Hollandia 16 pont

2. Csehország 15

3. Románia 13

4. Finnország 9

5. Macedónia 5

6. Örményország 4

7. Andorra 4

2. csoport:

Ukrajna-Kazahsztán 18:15

Törökország-Görögország 20

Albánia-Grúzia 20:30

A csoport állása:

1. Ukrajna 17 pont

2. Görögország 14

3. Törökország 12

4. Dánia 9

5. Albánia 6

6. Grúzia 5

7. Kazahsztán 0

3. csoport:

Oroszország-Lettország 16

Észtország-Liechtenstein 17

Portugália-Szlovákia 20:45

A csoport állása:

1. Portugália 14 pont

2. Szlovákia 14

3. Oroszország 11

4. Lettország 10

5. Észtország 8

6. Liechtenstein 4

7. Luxemburg 0

4. csoport:

Feröer-szigetek – Svájc 17:30

Írország-Izrael 20:30

A csoport állása:

1. Franciaország 10 pont

2. Izrael 10

3. Svájc 9

4. Írország 9

5. Ciprus 1

6. Feröer-szigetek 1

5. csoport:

Skócia-Moldova 16

Fehéroroszország-Szlovénia 18

Norvégia-Olaszország 20:30

A csoport állása:

1. Olaszország 12 pont

2. Norvégia 8

3. Szlovénia 8

4. Fehéroroszország 5

5. Skócia 2

6. Moldova 2

6. csoport:

Azerbajdzsán-Lengyelország 17

A csoport állása:

1. Anglia 16 pont

2. Lengyelország 15

3. Ausztria 11

4. Észak-Írország 3

5. Wales 2

6. Azerbajdzsán 2

7. csoport:

Szerbia-Montenegró – Belgium 20:15

San Marino – Bosznia-Hercegovina 20:30

Spanyolország-Litvánia 21:30

A csoport állása:

1. Szerbia-Montenegró 11

2. Spanyolország 9

3. Litvánia 9

4. Belgium 7

5. Bosznia-Hercegovina 3

6. San Marino 0

Comments are closed.