Forrás: Magyar Rádió

Izrael, korábbi ígéretének megfelelően, újabb négyszáz palesztin foglyot bocsátott szabadon. Illetve a megállapodás ennyiről szólt, a valóságban azonban kettővel kevesebben hagyták el a börtönt.

Végül is 398 palesztin fogoly tért vissza családjához – jelentették az izraeli rádióban. Azért nem 400, ahogy eredetileg tervezték, mert az egyik szabadulásra kijelölt fogoly nem akart hazamenni, amíg le nem tette a börtönben az érettségi vizsgáit, egy másik rab pedig együtt akart maradni szintén bezárt testvérével.

A távozók közt nincsenek olyanok, akiknek vér tapadna a kezéhez, vagyis akik felelősek lennének izraeliek elleni merényletekért. Saeb Erakat palesztin miniszter azt nyilatkozta a rabok elengedése alkalmából, hogy 400 család örül, de további 8000 család vár híreket szeretteiről.

Izraeli források szerint az elengedettek többsége a kormányzó Fatah párthoz tartozik, de a Hamász és az Iszlám Dzsihád több tagja is elhagyhatta a börtönt. Az izraeli vezetés még februárban Sarm el Sejkben ígérte meg a palesztinok helyzetének könnyítését, 900 palesztin rab szabadon bocsátását, és 5 palesztin város átadását, hogy ezekkel a lépésekkel erősítsék a mérsékelt Mahmúd Abbász elnököt.

A 900 fogoly elengedését Izrael teljesítette, de egyelőre csak két várost adott át. A további három palesztin város átadásáról tárgyalások folynak az izraeli és a palesztin oldal közt.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.