Forrás: Híradó

Rómában irodalmi fesztivál keretében író-olvasó találkozókon vitatják meg a kérdést

A félelem és a remény témájával foglalkozik az a június 23-ig tartó nemzetközi irodalom fesztivál, amelynek az idén negyedszer ad otthont Róma.

Az elmúlt években és napjainkban bekövetkező tragikus események, háborúk éreztetik hatásukat az irodalomban is, ezért választottak az idén az előzőeknél politikusabb témát és ez érvényesült a meghívott írók kiválasztásában is. „Olyan szerzőket hívtunk meg, akik maguk is elszenvedték az üldöztetést, a számkivetettséget, az igazságtalanságokat és jól tudják, mi a félelem és a remény” – mondotta az Il Messaggero című olasz napnak Maria Ida Gaeta, a fesztivál művészeti vezetője.

A római egykori császári fórumon, a Massentius-bazilika boltívei alatt az egy hónap alatt olyan író-olvasó találkozókat rendeznek, amelyeken a meghívott írók a témával kapcsolatos írásaik alapján mondják el véleményüket.

A meghívottak között van Salman Rushdie, a chilei Antonio Skarmeta, a japán Kanehara Hitomi, az amerikai Jonathan Safran Foer és az izraeli Amosz Oz.

Rushdie a lapnak adott interjúban elmondta: hasznosnak érzi az ilyen típusú találkozókat, amelyek eleven kapcsolatot teremtenek az író és a közönség között és amelyek során az író is közvetlen jelzést kaphat arról, milyen hatása van egy-egy művének. A félelem és a remény kapcsán kifejtette: minden eszközzel megpróbált és megpróbál ellenállni annak, hogy a félelem hasson az írására, mert ez megbénította, sőt, végső soron elfojtotta volna benne az írásvágyat. „Kénytelen voltam optimista maradni, legalább az irodalom szerepét illetően. Egyébként is minden írás a reményen alapul” – hangoztatta.

Ezeken az irodalmi esteken az írókat egy-egy neves színházi színész mutatja be a közönségnek az illető írók műveiből felolvasott részletekkel, jazz-zene kísérete mellett.

hirado.hu

Comments are closed.