Forrás: Manager Fórum

Döntéshozóknak

www.mfor.hu

Menedzsment Fórum – > Vállalatvezetés -> India vezet a világ outsourcing piacán

India vezet a világ outsourcing piacán

2005-06-02 16:41:00

Az informatikai és irodai háttérmunka kihelyezésének (outsourcing) globális piacán India részesedése 44 százalék – írja az MTI az indiai szoftvercégek szövetsége által közzétett adatokra hivatkozva. Ebből a tevékenységből az indiai cégek 17,2 milliárd dollár bevételre tettek szert a márciussal lezárult üzleti évben, Kelet-Európa részesedése 4,5 százalék.

A Fortune amerikai gazdasági magazin által összeállított 500-as toplistán szereplő cégek közül 400-nak van saját szoftver központja Indiában, vagy kiadja ezeket a feladatokat helyi szoftver cégeknek. Idén március végén Indiában 1,05 millió mérnök, áttételesen 2,5 millió ember dolgozott az outsourcing üzletágban. Indiában 18-26 dollár közötti a szoftverfejlesztők óradíja, míg az Egyesült Államokban és Európában 55-65 dollár. India legfőbb versenytársa Kanada, ide jut a globális outsourcing 32 százaléka, míg Kínába 4,9, Kelet-Európába pedig csupán 4,5 százalék landol.

Előkelő helyen Magyarország

A Menedzsment Fórumon korábban arról olvashattak, hogy hazánk az ötödik legnépszerűbb célpont az információtechnológiai tevékenységeiket külföldre kiszervező amerikai cégek körében.

Magyarország előkelő helyezése a hagyományosan erős elektronikai kultúrának köszönhető: az elektronika a magyar gazdaság egyik legerősebb iparága, a szektorban ma 260 ezer ember dolgozik – értesült a Világgazdaság a Zitt Davis Media éves jelentéséből.

A jövő azonban már korántsem ilyen rózsás: a Ziff Davis Media felmérése szerint Magyarország besorolását a humánerőforrás szűkössége és a növekvő költségek ronthatják. Mindent egybevetve hazánk az ötödik helyről a lista 26. helyére eshet vissza 2015-re, vélik a szerzők.

A dolgozók kihívásnak érzik

Egy aktuális európai felmérés szerint a foglalkoztatottak inkább a specializálódás kedvező lehetőségét látják a tevékenységek kihelyezésében vállalatuknál. Ezen a véleményen volt a megkérdezettek mintegy 70 százaléka, legalábbis a nagyvállalatoknál.

A munkavállalók szerint ha a kihelyezést fokozatosan hajtják végre, és a várható fejleményekről előzetesen megfelelő részletességgel tájékoztatják őket, akkor nem gondolkodnak a váltáson.

Megállíthatatlan a folyamat

Az elmúlt időszakban felerősödő kiszervezési hullám még csak a kezdeti stádiumban van, és további növekedés várható. Az 1000 legnagyobb vállalat 70 százaléka még nem tett ilyen irányú lépéseket, ám a következő években a piaci verseny és a költséghatékonyabb gazdálkodás őket is rákényszeríti az outsourcingra – vonta le a következtetést az ENSZ nemrég közzétett tanulmánya.

A világszervezet szakemberei szerint a 2002-es évi 1,3 milliárd dollárnyi ilyen típusú befektetési állomány 2007-re 24 milliárd dollárt tehet ki.

Az UNCTAD szakértői nem osztják ugyanakkor azt az általánosan elterjedt nézetet, hogy az outsourcing a fejlett országokból a fejlődők felé történik. Az elemzés szerint Indián kívül kevés szegény ország fog a kihelyezésekből profitálni, sokkal inkább a gazdag országokon belüli újraelosztás várható. Az ENSZ szakértői szerint a legnagyobb nyertes így Írország, Kanada és Izrael lehet.

MTI/Menedzsment Fórum

Comments are closed.