Forrás: Origo

Az első Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál alkalmából Magyarországra látogat Mark Hamill, Luke Skywalker megformálója. Június 6. és 12. között a Csillagok háborúja sztárja mellett számos neves rendező és színész érkezik Székesfehérvárra, hogy részt vegyen a rendezvényen.

Június 6-án, Székesfehérváron veszi kezdetét az első olyan hazánkban rendezett nemzetközi filmfesztivál, ahol versenyprogramban mérettetnek meg az alkotások. Több, mint ötven nagyjátékfilm indul az Ezüst Országalma elnevezésű fődíjért, a kisjátékfilmek pedig a Bronz Országalmáért versengenek.

A fesztivált a Hol volt, hol nem volt című film nyitja meg, a magyarországi premieren az alkotás hat rendezője közül négyen lesznek jelen, Mundruczó Kornél, az összekötő animációs rész alkotója, Mait Laas, a bolgár Nadja Koseva és a szerb Stefan Arsenijevic. Hazánkba látogat a főszereplő, Milos Vlalukin, valamint a  film művészeti tanácsadója, a Berlinale munkatársa, Nikolaj Nikitin is.

Több neves rendező is elkíséri versenyfilmjét a fesztiválra. Eljön A csábítás iskolája spanyol alkotója, Javier Balaguer, az Élők és holtak-at jegyző finn Kari Paljakka, valamint a svájci Oliver Paulus, aki a Ha eljő az igazi… című filmet készítette. A Forty Shades of Blue című filmje kapcsán érkezik Székesfehérvárra az ünnepelt dán színésznő, Paprika Steen. A magyar származású Luis Mandoki Az ártatlanság hangjai című filmjét hozza el, a Miss Daisy sofőrje Oscar-jelölt rendezője, Bruce Beresford pedig egy mesterkurzussal egybekötött közönségtalálkozót tart a fesztivál második felében.

A Testközelben nevet viselő retrospektív szekcióban Todd Solondz három filmjét mutatják be, a Boldogságtól ordítani-t, a Helyzetek és gyakorlatok-at, valamint legfrissebb alkotását, a Palindrómák-at. A filmessel szintén össze lehet majd futni Székesfehérváron a fesztivál ideje alatt, június 6. és 12. között bármikor.

Az idei berlini fesztivál Shooting Stars programjának finn résztvevője, Kari-Pekka Toivonen a Kukkia ja sidontaa című filmet mutatja be a hazai közönségnek. A kisjátékfilmek alkotói közül a Bíbor égbolt rendezője, a görög Panayiotis Fafoutis és a Tonino Funtó-t jegyző Simone Salvemini fog részt venni a fesztiválon.

A sithek bosszúja bemutatása után néhány héttel kétségkívül Mark Hamill jelenléte lesz az I. Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál legnagyobb szenzációja. Az amerikai színész, akinek neve örökre egybeforrt Luke Skywalkerével, A nagy vörös egyes című filmet mutatja be a magyaroknak.

A zsűriben az izraeli filmkritikus Edna Fainaru, a svéd fesztiváligazgató Thom Palmen, a skót rendező David Mackenzie, valamint a francia színész Florian Cadiou foglal majd helyet. A külföldi közönséget a The Hollywood Reporter munkatársa, Nick Holdsworth, a filmkritikus Dan Fainaru, a francia Positif magazin képviseletében Dominique Martinez fogja tudósítani a fesztiválról.

[origo]

Comments are closed.