Forrás: NAPI

http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=249570

2005.6.1 – 17:33

Ipari kémkedési botrány IT-vonalon Izraelben, trójai vírussal

Brit hatóságok segítségével sikerült bebizonyítani, hogy az elmúlt hónapokban néhány izraeli cég – többek között a Volvo Israel, a Cellcom és a Pelephone – ipari kémkedésre használt egy megrendelésre kifejlesztett trójai vírust – írta az sg.hu. A cégvezetők előzetes letartóztatásban várják a tárgyalást.

„Ez az egyik legsúlyosabb ipari és üzleti kémkedési botrány Izrael történetében” – jelentette ki Roni Hindi, a nyomozócsoport egyik tagja. Elmondása szerint a YES vezérigazgatóját, illetve a Pelephone és Cellcom mobilszolgáltató biztonsági igazgatóját már előzetes letartóztatásba helyezték. Hasonló eljárásban részesült a Meir Motors vezérigazgatója – aki mellesleg a Maccabi Haifa fociklub alelnöke -, illetve több magánnyomozó, akik három nagy nyomozóirodának dolgoztak. Közöttük több olyan személy található, akik korábban az Izraeli Biztonsági Szolgálat, illetve a rendőrség alkalmazásában álltak. A gyanú szerint ezek a cégek – magánnyomozók és az említett trójai vírus segítségével – kivétel nélkül kémkedést folytattak üzleti riválisaikkal szemben, és nem egy esetben bizalmas adatok eltulajdonítására utasították a megbízott szakembereket – írta az sg.hu

A Jerusalem Post írása szerint az ügy egy regényíró bejelentése kapcsán indult, aki az interneten szembetalálta magát saját regényének részleteivel. A gyanú a regényíró mostohafiára terelődött, aki Londonban programozóként keresi kenyerét. Az angol hatóságoknak sikerült bebizonyítaniuk, hogy az ipari kémkedésben használt trójai vírust a 41 éves szakember készítette, valamint hogy a vírust három izraeli nagyvállalatnak el is adta.

Ember Zoltán

NyomtatásVissza

(c) 2001 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.

Comments are closed.