Forrás: Magyar Rádió

XVI. Benedek pápa megtekintette az elődje életéről szóló, a „Karol, a pápává lett ember” címet viselő filmet. A dokumentumfilm összeállítói nagy figyelmet szenteltek Karol Wojtyla fiatal korának, a kényszermunkának, amelyre Lengyelország náci megszállása idején került sor, valamint a zsidók kiirtásának ugyanebben az időszakban.

„A lengyel nép elleni kegyetlenkedések és a zsidókkal szemben foganatosított genocídium emberiségellenes bűntettek, amelyek megmutatják a náci ideológia gonoszságát és azt, hogy mennyi gonoszság halmozódhat fel az emberek szívében” – jelentette ki a film megtekintése után XVI. Benedek.

Az egyházfő kijelentette: Isten akaratának megnyilvánulását látja abban, hogy a lengyel pápa után egy német ember foglalta el Szent Péter trónját. „Mindkét pápa, noha a front szembenálló oldalain és különböző helyzetekben voltak, tanúi lehettek a második világháború barbár voltának” – fejtette ki XVI. Benedek, emlékeztetve a lengyel és a német püspökök közös nyilatkozatára, amely a két nép megbékélésének fontos lépése volt. „Megbocsátunk és kérjük a megbocsátást” – hangoztatta ez a dokumentum.

Kulcsár István

Comments are closed.