Forrás: Híradó

A Kolozsváron zajló megmérettetésen két hét múlva dől el, ki a legjobb

Világpremiernek számító, Bartók Béla nevét viselő nemzetközi operakarmester-versenyt szervez a Kolozsvári Magyar Állami Opera, a június közepéig tartó rendezvényen 23 ország 38, többnyire fiatal karmestere vesz részt.

A hétfői ünnepélyes megnyitón Anthony Armore fesztiváligazgató elmondta: tavaly júniusban vetette fel Simon Gábor kolozsvári operaigazgatónak, hogy szervezzenek ilyen versenyt. Szerinte műfaját tekintve példa nélkül álló esemény ez, hiszen eddig sehol a világon nem tartottak karmesterek közötti megmérettetést kimondottan csak az opera műfajában.

A fesztiváligazgató úgy vélte: a verseny megszervezésével segíteni akarnak azokon a fiatal karmestereken, akik operaelőadásokat akarnak vezényelni, hiszen ez a zene eltér a szimfonikus zene műfajától.

Hary Béla, a kolozsvári opera karmestere, a zsűri tagja az MTI-nek hangsúlyozta: a nemzetközi versenyeken diadalmaskodó fiatal tehetségek mindig hasonló rendezvényen hívták fel magukra a figyelmet. Ezért elképzelhető – fűzte hozzá -, hogy a kolozsvári mezőny is dobbantó lehet majd a résztvevőknek, egy esetleges sikeres részvétel esetében lendületet kaphat pályafutásuk.

Hary Béla örömét fejezte ki, hogy a résztvevők többsége fiatal. Úgy vélte, hogy meglehetősen magas szintű elvárásnak kell megfelelniük, hiszen öt népszerű, ugyanakkor nehéz opera ismerete szükséges. Az Ausztriából, Brazíliából, Ciprusból, Dániából, Észtországból, Franciaországból, Görögországból, Hollandiából, Izraelből, Japánból, Kanadából, Kínából, Lengyelországból, Magyarországról, Nagy Britanniából, Németországból, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Svájcból, Thaiföldről, Tajvanból és az Egyesült Államokból érkező versenyzők vezényelésével Bizet Carmenjéből, Mascagni Parasztbecsületéből, Puccini Bohéméletéből, Verdi Rigolettójából és Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájából csendülnek fel majd részletek.

A verseny két szakaszban zajlik, ezeket követi majd a döntő és a díjazottak ünnepi gálája. Az első három helyezett díszoklevelet, pénzjutalmat, valamint különböző európai operaházaknál való fellépési lehetőséget kap.

hirado.hu

Comments are closed.