Forrás: Origo

Bizonytalan időre elhalasztották a megismétlésre rendelt palesztin helyhatósági választásokat annak hatására, hogy a Hamász szélsőséges iszlám szervezet kedden bejelentette: bojkottálni fogja a három várost érintő szavazást.

A Hamász kedden Gázában, szóvivője útján jelentette be a tervezett bojkottot, miután kudarcba fulladt az egyiptomi közvetítési kísérlet köztük és a kormányzó Fatah mozgalom között. Az új szavazást eredetileg szerdára írták ki abban a három városban – Rafahban, Bét-Lahíjában és el-Bureidzsben – ahol a bíróság a szavazatok részbeni megsemmisítése mellett döntött, miután a Fatah csalásra panaszkodott.

Dzsamál Subaki, a helyhatósági választási bizottság elnöke azonban később bejelentette, hogy a palesztin mozgalmakat képviselő illetékes szervezet kérésére és „annak elkerülésére, hogy problémák legyenek a palesztin utcákon”, bizonytalan időre elhalasztják a e választásokat.

„A választási bizottság nem tehetett mást, mint hogy eleget tesz ennek a kérésnek, mert e kérés nemzeti közmegegyezés eredménye” – mondta gázai sajtóértekezletén Ibrahim Abu an-Nadzsa, az említett szervezet vezetője.

A bíróságnak a szavazatok részbeni megsemmisítéséről szóló döntése ellentmond a választásokat felügyelő nemzetközi megfigyelők jelentésének, akik nem állapítottak meg választási visszaélést. A felháborodott Hamász a bíróság befolyásolásával vádolta a Fatahot. A vita túlmutat a három város vezetésének kérdésén, s veszélyeztetheti az Izrael és a palesztinok között februárban létrejött formális tűzszünetet. A tavaszi helyhatósági választásokon előretört Hamász aggódva figyeli az arról szóló híreket, hogy a Fatah a nyári parlamenti választások elhalasztását fontolgatja.

(MTI)

Comments are closed.