Forrás: Hírtv

Hogy mi történt ezen a napon a múlt században? Megtudhatja A nap krónikájából, minden nap a hirtv.net-en. Felidézzük a jelentősebb eseményeket, a tudomány és kultúra érdekességeit, amire érdemes emlékeznünk.

1916. május 31-jén Scheer tengernagy vezetésével a német flotta megtámadta az angol tengeri haderőt. Ezzel az összecsapással elkezdődött az első világháború egyetlen tengeri ütközete. Az harcokban 151 brit és 99 német hajó vett részt. A brit túlerő ellenére a németeknek több hajót sikerült elsüllyeszteniük. A britek több mint hatezer kétszáz, a németek kétezer ötszáz katonát vesztettek.A skageraki vagy jütlandi csata győztes nélkül ért véget, mivel sem a brit tengeri hegemóniát, sem az északi-tengeri átjárók blokádját nem sikerült megtörni. A csatát a németek győzelemként tartják számon, a britek azonban ezt nem ismerik el.

*

1974. május 31-én Genfben az ENSZ közreműködésével Szíria és Izrael fegyverszünetről valamint a Golán-fennsíkon lévő csapataik szétválasztásáról írt alá megállapodást. A tárgyaláson a két fél tíz méterre foglalt helyet egymástól, s képviselőik kezet sem fogtak. A Golán fennsíkot Izrael 1967 júniusában a hatnapos háborúban foglalta el Szíriától. A területet Izrael az 1973-as jóm kippuri háború óta folyamatosan megszállva tartja.

*

Miután a szovjet és az amerikai törvényhozás elfogadta a közepes hatótávolságú és hadműveleti harcászati rakéták felszámolásáról kötött megállapodást 1988. május 31-én Moszkvában Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov kicserélték az erről szóló ratifikálási dokumentumokat. A szerződés másnap lépett hatályba. A két szuperhatalom hosszútávon az interkontinentális rakéták számának felére csökkentésére törekedett, de az amerikai elnöknek és a szovjet pártvezetőnek ebben a kérdésben nem sikerült közös nevezőre jutnia a négynapos csúcstalálkozón. Az Egyesült Államok ugyanis nem volt hajlandó lemondani a világűrbeli rakétaelhárító rendszerről. A szovjetunió szerint ez megsértette az 1972-es ABM-szerződést. A két vezető közötti megbeszéléseken szóba kerültek az emberi jogok kérdése is. A moszkvai csúcs Reagan és Gorbacsov negyedik találkozója volt.

Comments are closed.