Forrás: Híradó

A magyar kulturális minisztérium különdíját a csíkszeredaiak és a kolozsváriak vitték haza

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház által bemutatott, Euripidész Médeia című darabja nyerte el a legjobb előadásért járó díjat a hétvégén a Gyergyószentmiklóson rendezett Kisebbségi Színházak Kollokviumának zárónapján.

A kisebbségi színházak idei gyergyószentmiklósi kollokviumára a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata, a nagyszebeni Radu Stanca Színház Német Tagozata, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a temesvári Állami Német Színház, a temesvári Csiky Gergely Színház, a csíkszeredai Csíki Játékszín, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a bukaresti Állami Zsidó Színház, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nevezett be produkcióval.

A kisebbségi színházak kollokviumát a hetvenes években szervezték meg rendszeresen Sepsiszentgyörgyön, a helyi társulat kezdeményezésére. Ezek az összejövetelek – nemzetiségi identitásőrző jellegük mellett – komoly szakmai vitáknak is teret biztosítottak, hozzájárulva ahhoz, hogy az erdélyi magyar színházművészet felzárkózhasson a világszínház megújulásának folyamatához. A sikeres rendezvénysorozat hagyományát azonban 1982-ben a román kommunista hatóságok betiltották azzal az indokkal, hogy állítólag elszigetelő hatásúak.

A mostani kollokvium szervezője a helyi Figura Stúdió Színház, a román kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, valamint a Hargita megyei önkormányzat mellett működő megyei kulturális központ volt.

A szakmai zsűri a kollokvium legjobb előadásának a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház által bemutatott, Euripidész Médeia című darabjának színrevitelét találta. A legjobb női alakításért járó díjat szintén a Médeia címszereplője, Bicskei Zsuzsanna színművész nyerte. A legjobb férfi alakítást jutalmazó díjat Szabó Tibor, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház művésze kapta két produkcióban is nyújtott alakításáért. Az egyik a Figura által bemutatott Lakodalom című Csehov-darab, a másik a kolozsvári Állami Magyar Színház által színre vitt Öltöztessük fel a mezteleneket című Pirandello-színmű.

A legjobb rendezőnek Radu Alexandru Nica bizonyult a temesvári és a nagyszebeni német társulatok által bemutatott darabjaival (Aki Kaurismaki: Bérgyilkost fogadtam, Marius von Mayenburg: Lángarc).

A magyar Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma különdíját megosztva kapta a kolozsvári magyar társulat Pirandello-előadása és a csíkszeredai Csíki Játékszín, amely Madách Imre Az ember tragédiáját adta elő. A közönség különdíjával a nagyszebeni Radu Stanca Színház német tagozata által bemutatott Aki Kaurismaki: Bérgyilkost fogadtam című előadását jutalmazták.

A zsűri különdíját kapta Darabont Nikold marosvásárhelyi színművész, Pali Vecsei, a nagyszebeni német társulat művésze, a Figura Stúdió Színház, valamint Gavriil Pinte bukaresti rendező (ő vitte színre Madách drámáját).

A Hargita Népe című csíkszeredai napilap különdíját a gyergyószentmiklósi Belénessy Enikő kapta, a Krónika című napilap különdíját pedig Vadas László rendező a temesvári Csiky Gergely Színház Tükörduett című produkciója dramaturgiai munkájáért.

hirado.hu

Comments are closed.