Forrás: MNO

Két európai atomerőműben is elhúzódó nukleáris balesetre derült fény a hétvégén: mindkét esetben radioaktív folyadék szivárgott az üzemekből. A működtetők szerint egyik esetben sem történt környezetkárosítás és nem kerültek veszélybe az alkalmazottak sem. A brit erőmű esetében így sem kizárt, hogy végleg bezárják a hasadóanyag-feldolgozót.

Kilenc hónapon keresztül senkinek nem tűnt fel, hogy radioaktív folyadék szivárgott az észak-angliai Sellafield hasadóanyag-feldolgozójából – írja a Magyar Hírlap. A szigetországi sajtó az elmúlt 13 év legsúlyosabb brit nukleáris balesetének nevezte a szivárgást, amely a nemzetközi skálán a hármas besorolást kapta. (A világ eddigi legnagyobb atomkatasztrófája, a csernobili robbanás hetes szintű volt.)

Az üzemet működtető cég vezetősége szombaton jelentette be, hogy egy anyaghiba miatt eltört vezetékből tízezer liter sugárzó sav folyt ki. Az üzemeltetők szerint azonban ettől még nem került radioaktív anyag a szabadba, mert a folyadék egy zárt, betonnal bélelt biztonsági kamrában gyűlt össze. Annyit azonban elismert a British Nuclear Group vezérkara, hogy a munkatársak nem vették figyelembe a szivárgás jelzéseit.

A The Independent című brit napilap saját vizsgálatot indított az ügyben, s kiderítette, hogy annyi folyadék szivárgott ki, ami félig megtöltene egy olimpiai úszómedencét. A lap úgy tudja, hogy a történtek után az üzemet működtető cég ellen büntetőeljárás indulhat. A helyszínen egyébként négy vizsgálóbiztos igyekszik feltárni a baleset körülményeit, amelynek során az emberi mulasztás mellett az üzem mérnöki hibáira is koncentrálnak. A lap információi szerint az sem elképzelhetetlen, hogy végleg bezárják a hasadóanyag-feldolgozó üzemet – ami annak az erőműnek a nukleáris hulladékát kezeli, amely korábban nem tudott elszámolni szennyező hulladékaival.

Közben baleset történt a dél-csehországi temelíni atomerőmű második reaktorblokkjában is, melyből háromezer liter radioaktív víz szivárgott ki – közölte szombaton az üzem szóvivője. Elmondása szerint azonban a folyadék nem okozott környezeti károkat, és az atomerőmű alkalmazottaira sem jelentett veszélyt. A szóban forgó reaktor egyébként rutinellenőrzés és fűtőanyagcsere miatt jelenleg nem üzemel – tette hozzá a szóvivő. Az eredeti tervek szerint a reaktort június 20-a körül indították volna újra, de a szivárgás miatt az időpont későbbre tolódhat.

A sellafieldi és a temelíni szivárgásokkal egy időben, megegyezés nélkül ért véget az atomfegyverek elterjedését megakadályozó szerződés felülvizsgálatára összehívott nemzetközi konferencia. A tervezett módosítások helyett ugyanis az egyezmény aláírói inkább Észak-Korea atombombájáról, Irán urándúsításáról, Izrael feltételezett nukleáris arzenáljáról és az Egyesült Államok atomterveiről vitatkoztak – tudósított a Reuters hírügynökség. A május 2-án kezdődött konferencia résztvevői eredetileg az egyezmény nyújtotta kiskapukat szerették volna megszüntetni, és biztosítékokat akartak az elismert atomnagyhatalmaktól, hogy továbbra is elkötelezettek a nukleáris leszerelés mellett.

(Magyar Hírlap)

Comments are closed.