Forrás: Hírtv

Hogy mi történt ezen a napon a múlt században? Megtudhatja A nap krónikájából, minden nap a hirtv.net-en. Felidézzük a jelentősebb eseményeket, a tudomány és kultúra érdekességeit, amire érdemes emlékeznünk.

1937. május 30-án acélgyári munkások sztrájkoltak Chicagóban. A szakszervezeti vezetők a dolgozók munkabeszüntetési jogáért küzdöttek. A rendőrökkel vívott ütközetben heten vesztették életüket. A harcból végül az acélipariak kerültek ki győztesen, és tömörülésük az Egyesült Államok egyik legerősebb szakszervezete lett.

1940. május 30-án a német hadsereg nagy erőkkel vonult Párizs felé. A bombázások sújtotta francia fővárost menekültek ezrei árasztották el. A francia rendőrség kémek után kutatva átfésülte a várost, ahol a kávéházak közönsége a németek két héttel későbbi megérkezéséig csak kis mértékű változáson ment keresztül.

1967. május 30-án Jordánia védelmi szerződést írt alá Egyiptommal. A két ország ezzel szövetséget kötött Izraellel szemben. Azon a napon Yitzhak Rabin, a zsidó állam vezérkari főnöke meglátogatta a Sinai-félszigeten lévő egységeket. Rabin, aki hét évvel később az ország miniszterelnöke lett, arra figyelmeztetett: Izrael rendkívül nagy csapást tud mérni ellenségeire.

Comments are closed.