Forrás: HVG

Az izraeli rendőrség előzetes letartóztatásba helyezett húsz személyt, köztük magas beosztású vállalati vezetőket egy eddig példa nélkül álló ipari kémkedési ügy miatt.

Az ügy rendkívül súlyos – mondta el újságíróknak hétfőn a rendőrség csalásokkal foglalkozó osztályának vezetője. Az előállítások már vasárnap megkezdődtek. A Jerusalem Post című lap kommentárja szerint a letartóztatottak csak „a jéghegy csúcsát” jelentik.

Az érintettek között van 11 magánnyomozó, akiket azzal gyanúsítanak, hogy másfél éven keresztül nagy kereskedelmi értékű dokumentumokat és fényképeket szereztek meg ügyfeleiknek. A közszolgálati rádió a kliensek között említi a Yes műholdas tévétársaságot, a Cell-Com és Pelephone telefontársaságot és a Mayers gépjármű-forgalmazó társaságot említi, amely a Volvo, a Honda és a Jaguar gyártmányait importálja Izraelbe. Letartóztatott vezetőiket azzal gyanúsítják, hogy versenytársaik informatikai rendszerébe való behatolással kémkedtek.

A nyomozás hat hónapon keresztül, nemzetközi együttműködés keretében folyt. Az izraeli rendőrségnek a brit és a német rendőrség segített. Londonban vasárnap elfogták a bűncselekmény egyik végrehajtóját, egy izraeli informatikus-mérnököt, aki a vállalati rendszerekbe behatoló számítógépes programot készítette.

A botrány olyan mértékű, hogy egyes vélemények szerint az egész izraeli gazdaságra kihathat.

MTI

Comments are closed.