Forrás: Magyar Rádió

Az izraeli rendőrség egy szerteágazó ipari kémkedési ügyet göngyölített fel, amely a gazdaság több, igen fontos vezetőjét is magával ránthatja.

Letartóztattak csúcsvezetőket, többek közt az egyik műholdas tévétársaságnál, valamint több mobiltelefonos társaságnál. Az új bűnügyi botrányban 11 magándetektívet is őrizetbe vettek, akik vezető nyomozóirodákban dolgoztak.

A rendőrség szerint a gyanúsítottak az elmúlt legalább másfél évben gazdasági riválisaik számítógépeiben böngésztek egy trójai ló típusú vírus segítségével, amit a megfigyelt konkurens cégek vezetőinek számítógépébe telepítettek. A vírust egy szintén letartóztatott, Londonban és Németországban élő izraeli férfi programozta, minden esetben a lefülelni szándékozott komputerekre.

A trójai ló típusú vírust fertőzött e-mail levelekkel és számítógépes discekkel juttatták a konkurencia gépeire, amíg egy véletlen kapcsán le nem buktak. Ugyanis az egyik megfigyelt egy frissen írott könyvét az interneten látta viszont, pedig senkinek sem mutatta még meg. A letartóztatottak egy része azzal védekezik, hogy nem tudták, hogy törvénytelen dolgot tesznek a konkurencia komputereinek megfigyelésekor.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.