Forrás: Híradó

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat Abu Muszab az-Zarkávi vezette iraki szervezete jelentkezett az iraki Hillában elkövetett két öngyilkos merénylet megszervezőjeként.

A térséget ellenőrző lengyel erők parancsnoksága szerint 30, helyi kórházi források szerint 29, az iraki belügyminisztérium szerint 27 ember vesztette életét a kettős merényletben a Bagdadtól 100 kilométernyire délre fekvő városban. A sebesültek számáról közölt adatok nagyon eltérőek, 50-től 128-ig terjednek. Az teszi nehézzé az áldozatok összeszámolását, hogy a robbanások több emberi testet ízekre szaggattak.

A Zarkávi-csoport által gyakran használt honlapon jelent meg a szervezet közleménye, amely szerint „egy vértanú elvegyült a zsidókkal és keresztényekkel tartó iraki különleges erők tagjai között, amint azok magasabb bérekért tüntettek, egy másik vértanú pedig hősies támadást hajtott végre a hadseregbe és a rendőrségbe belépni kívánó emberek tömege ellen”.

Az internetes közlemény nem nevezte meg a kettős merénylet helyszínét, de minden jel szerint a hillai merényletekre utalt. Az egyik szerkezet rendőri, katonai, köztisztviselői állásra jelentkező irakiak tömegében robbant fel, amikor a pályázók a felvételhez szükséges orvosi alkalmassági vizsgálatra vártak a helyi egészségügyi központ előtt. A másik pokolgép fizetésemelésért tüntető rendőrkommandósok között robbant fel.

Amerikai katonák őrizetbe vették hétfőn Bagdadban a legjelentősebb iraki szunnita politikai alakulat, az Iszlám Párt vezetőjét, Mohszen Abdel-Hamidot, valamint a pártvezető három fiát. Úgy vezették el őket, hogy mind a négyük fejére zsákot húztak. Erről a párt politikai bizottságának egyik tagja tett bejelentést, de az őrizetbe vételek okáról nem tudott tájékoztatást adni, mert – mint mondta – az eljáró amerikai katonai hatóság sem adott semmilyen magyarázatot.

Dzsalal Talabani iraki elnök tiltakozott az eljárás ellen. Az elnöki hivatal hétfői közleménye szerint Talabani „meglepetéssel és megdöbbenéssel” értesült a történtekről. Az elnök elfogadhatatlannak tartja e bánásmódot egy ilyen magas rangú politikussal, és a szunnita pártelnök azonnali szabadon bocsátását követeli – olvasható a közleményben.

Az Iszlám Párt a legfontosabb szunnita szervezetként kulcsszerepet játszhat az iraki erőszak megfékezésében.

Az iraki hadsereg hétfői bejelentése szerint egy iraki katona és egy fegyveres lázadó életét vesztette vasárnap este egy Baakúba térségében lezajlott összecsapásban. Az iraki katonai hatóságok őrizetbe vettek hat, fegyveres ellenállással gyanúsított személyt a Bagdadtól hatvan kilométernyire északnyugatra fekvő városban.

MTI

Comments are closed.