Forrás: Magyar Rádió

A Hamász vezetői kijelentették: fontosabb nekik a béke, mint a fegyveres harc.

A Hamász ciszjordániai vezetője Hassan Yousef Sheikh azt nyilatkozta a Jerusalem Post nevű izraeli újságnak, hogy a Hamász nem fogja megtámadni a Gázai övezetből a kivonuló katonákat és civileket. Mint Juszef elmondta, ez nem jelenti az ellenállás föladását, csak azt, hogy kitelepülést végzőket nem fogják lőni.

A hírt Abu Zuhri, a Hamász gázai vezetője is megerősítette, bár hozzátette, hogy csak abban az esetben lesz így, ha addig, vagyis augusztus közepéig fennáll a részleges tűzszünet, a nyugalom állapota. Hassan Yousef szerint a Hamász jelenleg inkább azzal foglalkozik, hogy hasznosítsa a helyhatósági választásokon elért sikereit, és a palesztin parlamenti választásokra készülődnek.

A Hamász vezetője szerint számukra most politikai szereplésük a legfontosabb, utána a szociális és oktatási tevékenységük folytatása következik, és az ellenállási harc a harmadik helyre szorult. Izraeli katonai illetékesek szerint azonban kétséges, hogy a Hamász fegyveresei ellen tudnak állni a kísértésnek, hogy a kivonulókat lőjék, és ezzel mintegy bizonyítsák, hogy ők késztették ellenségüket a megfutamodásra.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.