Forrás: Híradó

A polgári körök pénteken a budai Várban Tégy a gyűlölet ellen jelszóval nagygyűlést szerveznek a gyűlöletbeszéd ellen

A Tégy a gyűlölet ellen mozgalom alapítói közölték: a mozgalom nevével való visszaélésnek tekintik, ha azt bárki a mozgalom egykori résztvevőinek és támogatóinak bármely csoportja ellen kívánja felhasználni.

„A Tégy a gyűlölet ellen egyetért mindenkivel, aki valóban tesz a gyűlölet és a gyűlöletkeltés ellen. A mozgalom nevével való visszaélésnek kell tekintenünk azonban, ha azt bárki a mozgalom egykori résztvevőinek és támogatóinak bármely csoportja ellen kívánja felhasználni” – olvasható Hegedűs Zsuzsa és Iványi György közleményében annak kapcsán, hogy a polgári körök pénteken a budai Várban Tégy a gyűlölet ellen jelszóval nagygyűlést szerveznek a gyűlöletbeszéd ellen.

Az alapítók a közleményben emlékeztetnek rá, hogy a Tégy a gyűlölet ellen önálló civilmozgalom volt, amelyet Hegedűs Zsuzsa, az emigráció után Párizsból hazatért szociológus, 1992-ben kezdeményezett és alapított. A mozgalom részben átfedte a Demokratikus Charta támogatóinak táborát, de annál szélesebb körben mozgósított.

A civilmozgalom két nagy fővárosi demonstrációt és koncertet, valamint több vidéki rendezvény-sorozatot szervezett „az eluralkodó megosztás, a mesterségesen gerjesztett, ostoba népies-urbánus ellentétek és az erősödő rasszizmus ellen” – áll a közleményben.

A budai Várban a gyűlöletbeszéd ellen demonstrálnak a polgári körök. Így kívánják elítélni, hogy „szembeállítsák a magyart a magyarral”. A rendezvényen felszólal Kerényi Imre, Farkas Flórián és Jankovich Marcell is.

Szombaton a Jobbik támogatásával, a www.kettosallampolgarsag.hu és Tomcat szervezésében a magyargyűlölet ellen vonulnak ki a Moszkva térre, ott, ahol korábban a karddal megszúrt roma fiú kapcsán tüntettek civil szervezetek a rasszizmus ellen. Tomcat, polgári nevén Polgár Tamás a korábbi rendezvényen egy „Támogatom a világellenes zsidó összeesküvést” feliratú pólóban jelent meg, és náci karlendítéssel provokálta a résztvevőket, ezért a rendőrség elő is állította.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.