Forrás: Origo

Június 16. és 19. között rendezik meg idén a Moziünnepet, melynek keretében az ország csaknem összes mozijában 320 forintos jegyáron lehet megnézni bármilyen régebbi vagy éppen vadonatúj filmet, sőt akár premier előtti vetítésekre is be lehet ülni. A tavalyi Moziünnepen 330 ezren éltek a szokatlanul olcsó jegyek nyújotta mozizási lehetőséggel. Ha részt veszel játékunkon és nyersz, a rendezvény ideje alatt tíz filmet teljesen ingyen nézhetsz meg.

Moziünnep 2005

Akár a televíziócsatornák számának növekedésével, akár a DVD-használattal vagy a kalózmásolatok terjedésével magyarázzuk a jelenséget, tény: a mozik számára nem indult jól a 2005-ös év a nézettségi adatok szempontjából. A június 16. és 19. között megrendezésre kerülő Moziünnep szervezői azt szeretnék bebizonyítani, hogy bár filmet otthon is lehet nézni, a mozizás élményét nem helyettesítheti semmi.

A magyarországi moziüzemeltetők, filmforgalmazók és szakmai fórumok idén második alkalommal fognak össze annak érdekében, hogy a közönséget visszacsalogassák a mozikba. A Moziünnep tavalyi eredményei alapján minden okuk meglehet az optimizmusra.

A 2004-es rendezvény négy napja alatt megteltek a mozik, a foci Európa-bajnokságot és a Forma 1-et hátrahagyva 329 474 néző élt a lehetőséggel, hogy rendkívül olcsón vásárolt jeggyel behozza lemaradását, sőt akár a legújabb premierfilmekre is beüljön. A Moziünnep alatt háromszor annyi néző gyűlt össze az akcióban részt vevő 48 mozi 249 vetítőtermében, mint 2003 azonos hétvégéjén.

A szervezők abban reménykednek, hogy az idei rendezvény sikere még a tavalyi Moziünnepét is túlszárnyalja majd, hiszen új helyszínek kapcsolódnak be a programba, így még több film közül lehet válogatni, ráadásul premierfilmből is több lesz ezúttal.

A Moziünnep alatt mindössze 320 forintba fog kerülni egy mozijegy azok számára, akik rendelkeznek akciós kuponfüzettel. Aki június 9-e után teljes áru jegyet vásárol bármilyen filmre, máris magáénak tudhatja a 10 darab kupont, amelyek 42 város 76 mozijába, összesen 279 vetítőterembe érvényesek.

Bár a Moziünnep elsősorban a filmekről szól, a vetítéseket számos program, különlegesség kíséri. Az iskolából frissen szabadult diákok, a vizsgaidőszak alatt felüdülést kereső egyetemisták és a filmrajongók a filmórák nevet viselő programokon magától a rendezőtől hallgathatják meg az éppen levetített alkotás értelmezését, a forgatásról szóló történeteket.

Azok is megtalálhatják a számításukat, akik hírességekkel szeretnének találkozni. A budapesti mozik kasszáinál sztárpénztárosok szolgálják majd ki a vevőket. Egyelőre titok, hogy mely magyar színészek, rendezők üldögélnek majd a pénztárak üvegfülkéiben.

Premierfilmek

A Moziünnep ideje alatt ötször 320, azaz 1600 forint fejében bárki naprakész lehet a legújabb filmfelhozatalból, hiszen a gazdag kínálat öt  – nem is akármilyen  – premierfilmet tartalmaz.

A rendezvény hétvégéjén érkezik a mozikba a Galaxis útikalauz stopposoknak, Douglas Adams világhírű regényének filmváltozata olyan színészekkel a főbb szerepekben, mint az Igazából szerelem-ből ismert Martin Freeman, a rapper Mos Def és John Malkovich. A főhős átlagos földlakó, akit űrlények menekítenek el a bolygóról, melyet meg akarnak semmisíteni, mert útjában áll az épülő galaktikus sztrádának.

Galaxis útikalauz stopposoknak | Még több kép a filmből

Szintén a vidámabb végéről fogja meg a problémákat A csajom apja ideges című komédia, a Találd ki, ki jön vacsorára! újrafeldolgozása. Ashton Kutcher egy leánykérésre készülő fiatal srácot alakít benne, aki megpróbál jó benyomást tenni leendő apósára. A feladat igazi kihívást jelent, ugyanis színes bőrű barátnőjének apja hallani sem akar róla, hogy imádott kislánya egy fehér fajankóhoz menjen férjhez.

Az akcióműfaj kedvelőinek érdemes a tíz kupon egyikét a Luc Besson-féle Yamakasi folytatására, az Utcai szamurájok-ra szánni. Az extrém sportot űző francia banda ezúttal a helyi maffiánál és a jakuzáknál is kihúzza a gyufát, ráadásul egy szép leányzó tovább bonyolítja amúgy sem könnyű helyzetüket.

Utcai szamurájok

Szintén elsősorban az akciórajongók örülhetnek a Jeanne d”Arc – Az orléans-i szűz és a Taxi 2 operatőrének első rendezőként jegyzett filmjének, a B 13 – A bűnös város-nak. 2010-re Párizs gettóvá alakul, ahol dúl a bandák közötti harc. A legveszélyesebb csoport tömegpusztító fegyvert rejteget, a rendőrség elit alakulata a beépülés mesterét, Damient bízza meg az elhárítással. A főszerepben a Bíbor folyók 2 gonosz papja, Cyril Raffaelli látható, aki csak nemrég cserélte fel a kaszkadőrködést a színészetre.

Az utolsó premierfilm az Edukators című német mozi, melynek főhőse egy berlini diáklány, aki rájön, hogy barátai éjszakénként gazdag otthonokba törnek be, de nem tesznek kárt az értékes berendezésben, nem visznek el semmit, csupán ízlésesen átrendezik a szobákat, és rejtélyes üzeneteket hagynak. A lány megkéri őket, hogy a következő célpont az az üzletember legyen, aki reménytelen adósságba taszította őt, amiért véletlenül összetörte a limuzinját.

Premier előtti vetítések és nagy visszatérők

Aki nem érné be ezekkel az újdonságokkal, annak néhány még be sem mutatott film megnézésére is alkalma adódik a Moziünnep alatt a premier előtti vetítéseken.

Woody Allen Melinda és Melinda című alkotásában ugyannak az eseménysornak két oldalát ismerhetjük meg. A kerettörténet szerint egy francia étteremben ücsörgő baráti társaság fogadást köt: minden témából lehet vidám és tragikus filmet is írni. Ezt példázza Melinda kétszer leforgatott története. Az alaphelyzet ugyanaz: a nő öngyilkos akar lenni, nyugtatót vesz be, majd ellátogat barátaihoz, a manhattani művészpárhoz, akik épp egy gazdag producernél szeretnének bevágódni.

Melinda és Melinda | Will Ferrell, Radha Mitchell, Steve Carell

A Pofonok völgye című akció-vígjáték rendezője és főszereplője Ázsia egyik legfelkapottabb komikusa, Stephen Chow. A filmben Szutyok köz lakói veszik föl a harcot a rettegett Baltás bandával.

A Még egy csók-ban Ken Loach, a Nevem: Joe és az Édes kamaszkor rendezője a különböző kultúrák találkozásának buktatóit mutatja be egy muzulmán fiú és katolikus szerelme történetén keresztül.

Még nagyobb kuriózum lesz az idei Magyar Filmszemle győztesének vetítése. Vranik Roland Fekete kefe című alkotását a Művész Mozi tűzi műsorra, két hónappal megelőzve az augusztusra időzített premiert. A film négy fiatal fiú, a kéményseprő csoport egy napját követi nyomon.

Az újdonságokkal való megismerkedés mellett a Moziünnep alatt lehetőség adódik a mulasztások pótlására is. A szervezők idén nagy súlyt fektetnek a magyar filmekre, ezért ha valaki lemaradt volna a Le a fejjel! című vígjátékról, az Annette Beningnek Oscar-jelölést hozó Csodálatos Júliá-ról, a Sorstalanság-ról, az Üvegtigris-ről, a Dealer-ről, a Másnap-ról, az Állítsátok meg Terézanyut! filmváltozatáról vagy a Nyócker-ről, most kihasználhatja a 320 forintos jegyár nyújtotta alkalmat.

A hagyományos mozikból lassacskán kifutó filmek is visszakerülnek a kínálatba a Moziünnep hétvégéjére Újra a mozikban címszó alatt. Így lehet elcsípni a Robotok című animációs filmet, a Julia Roberts és Jude Law főszereplésével készült Közelebb! című szerelmi drámát, az Oscar-díjas Belső tenger-t, Török Ferenc közönségdíjas Szezon-ját vagy Az élet egy csoda című vérbeli Kusturica-filmet.

[origo]

Comments are closed.