Forrás: MNO

Jelentős változásokon mentek át Hillary Clinton szenátor közel-keleti kérdéssel kapcsolatos nézetei: a PFSZ-szel kapcsolatban álló csoportokat támogató szervezet tagsága és az izraeli politika bírálása után mára a palesztin erőszak elítéléséig jutott, Izraelt pedig „a demokrácia fénycsóvájának” nevezi – írja a National Review Online amerikai internetes lap.

Hillary Clinton szenátor közel-keleti kérdésekkel kapcsolatos pálfordulásáról értekezik a National Review, az egyik vezető konzervatív magazin. Clintonné az egyik legfontosabb izraeli lobbi-szervezet, az American Israel Public Affairs Committee (Amerikai Izrael Közügyek Bizottsága, AIPAC) előtt mondott beszédet a minap, és a National Review szerint a politikai valódi „nagymesterét” lehetett akcióban látni. Az AIPAC szerint 5000 résztvevős konferencián Hillary többször is vastapsot kapott, és beszédének elején és végén álló ovációval ünnepelte őt a közönség. Beszéde során végig azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Izrael sziklaszilárd támogatója és szövetségese.

Ez kissé meglepő annak fényében – mutat rá a magazin -, hogy a jelek szerint néhány évvel ezelőtt a szenátor még a palesztinok oldalán állt. Emlékezetes módon csókolta meg egymást a volt First Lady és Jasszer Arafat felesége – azt követően, hogy utóbbi azzal vádolta meg az izraelieket, hogy megmérgezik a palesztin nőket és gyermekeket. Sőt, a 80-as években Hillary a szélsőbalos New World Foundation tagja volt, mely több, a Palesztin Felszabadítási Szervezettel (PFSZ) kapcsolatban álló szervezetet is támogatott.

Most azonban a szenátor elítéli a palesztin erőszakot, és Izraelt „a demokrácia fénycsóvájának” hívja. A National Review még hozzáteszi, hogy Clinton irodája nem reagált a témában feltett kérdésekre.

Comments are closed.