Forrás: Origo

Elégedettségüknek adtak hangot palesztin vezetők George Bush amerikai és Mahmúd Abbász palesztin elnök csütörtöki washingtoni találkozójával kapcsolatban, hangsúlyozva: a megbeszélés eredménye messzemenően megfelelt előzetes várakozásaiknak.

Hivatali ideje alatt Bush elnök először fogadott Abbász személyében palesztin elnököt a Fehér Házban. A megbeszélésen elhangzottak közül Washingtonban nyilatkozó palesztin tisztségviselők különösen azzal voltak elégedettek, hogy Bush megígérte vendégének: segíteni fog a szabad és demokratikus független palesztin állam megteremtésében. Emellett méltatták azt is, hogy Washington minden eddiginél nagyobb közvetlen segélyt kíván nyújtani a palesztin kormányzatnak.

„A csúcstalálkozó eredménye megfelel legjobb várakozásainknak. A találkozó nagyon kedvező légkörben zajlott le” – hangoztatta Nabíl Abu Rudeina, a Palesztin Hatóság szóvivője.

Az amerikai elnök a találkozón úgy vélte, hogy elérhető közelségbe került a palesztin állam megteremtésének lehetősége. Ugyanakkor figyelmeztette a palesztinokat, hogy a szuverenitáshoz az erőszak felszámolásán át vezet az út. Emlékeztetett rá, hogy Washington terrorszervezetnek tekinti a Hamász palesztin csoportot, hozzátéve, hogy nem lehet demokráciát építeni olyan szervezetekkel, amelyek nem mondanak le az erőszakról.

Izraelt Bush elnök határozottan arra intette, hogy ne tegyen olyan lépéseket, amelyek ellentétesek az útitervnek nevezett rendezési tervvel. Felszólította a zsidó kolóniák bővítésének a leállítására, és hangot adott annak az elvárásának, hogy az izraeli biztonsági kerítés valóban biztonsági s ne politikai célokat szolgáljon. Bush elnök kiemelte a Gázai övezetből való izraeli kivonulás fontosságát. A siker érdekében 50 millió dollár közvetlen segély ígért a palesztinoknak lakáskörülményeik javítására az övezetben.

Mahmúd Abbász támogatásáról biztosította a Gázai övezet izraeli kiürítését, de a palesztinok gyanakvásának hangot adva leszögezte, hogy a kivonulás a megszállás felszámolásának a kezdete lehet csak, nem az utolsó fejezete. A legnagyobb ellenségnek az időt nevezte. Hangsúlyozta, hogy az izraeli-palesztin konfliktusnak véget kell vetni, amíg még nem késő, s a tárgyalásokat a független palesztin állam megteremtéséről ezért a gázai kivonulás után haladéktalanul fel kell újítani.

(MTI)

Comments are closed.