Forrás: Origo

Nyáron többnyire a filmforgalmazók is pihennek, és csak egy-egy nagy durranást készítenek elő, elsősorban a vakációzó gyerekek és tinédzserek célközönségére alapozva. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne találna minden filmrajongó kedvére való, színvonalas alkotást a nyári hónapok mozikínálatában. Strand után, strand helyett, esős délutánokon, nyári randira vagy csak megszokásból is – a következő húsz filmért érdemes lesz a mozi hűvösét választani júniustól szeptemberig.

(Amit már láttunk, 1-5-ig csillagokkal értékeltük.)

5 film az árral haladóknak I.

Aki biztosra akar menni, az tömje meg a hollywoodi filmcézárok zsebeit még egy-egy ezressel, ezek a filmek azért vannak. Ráadásul társaságban sokkal nagyobb eséllyel indíthatunk el róluk társalgást, mint pl. az új Hong Sang Soo-filmről.

1. Világok harca (War of the Worlds)

Rendező: Steven Spielberg 

Szereplők: Tom Cruise, Tim Robbins, Miranda Otto, Dakota Fanning, Justin Chatwin

Bemutató: június 29.

Olvasnivaló addig is: Tom Cruise elbújik a marslakók elől, Tom Cruise-ba nem üt a mennykő, A marslakók lebontják az autópályákat, A marslakók már a neten vannak

Nézz még több képet a filmből! | A film előzetese

Nincs nyár földönkívüliek, képregényhősök és fagyi nélkül. Az 1953-as moziváltozat és Orson Welles klasszikus rádiójátéka után most Steven Spielberg fogja riogatni a földlakókat minden idők legdrágább marslakóival. Mielőtt bárki rohanna életbiztosítást kötni, bolygónkat Tom Cruise védi, így aggodalomra semmi ok, a csápos dögök csak a rövidebbet húzhatják.

+ + +

2. Batman: Kezdődik! (Batman Begins)

Rendező: Christopher Nolan 

Szereplők: Christian Bale, Michael Caine, Liam Neeson, Morgan Freeman, Gary Oldman, Ken Watanabe, Katie Holmes, Cillian Murphy, Tom Wilkinson, Rutger Hauer

Bemutató: július 14.

Filmklubos vetítés: július 13.

Olvasnivaló addig is: Batemantől Batmanig, A kis Batman megijed a denevérektől, Kiszivárogtak a skizofrén milliomosról készült felvételek, Az új Batman a hálón, Gary Oldman csatlakozik Batmanhez, Szamuráj lesz Batman ellenfele

Nézz még több képet a filmből! | A film legújabb előzetese

Mutánsok, pókok és egyéb hús-vér formában megelevenedő képregényhősök után újra itt van a bőregér, aki legutolsó mozis kalandjakor igen csúnyán leírta magát (Batman és Robin). Aggodalomra azonban semmi ok, az égre vetített denevérjel régi dicsfényét a Mementó tehetséges fiatal rendezője és egy rakás kiváló színész fogják visszahódítani.

5 film az árral haladóknak II.

3. Mr. és Mrs. Smith (Mr. & Mrs. Smith)

Rendező: Doug Liman 

Szereplők: Brad Pitt, Angelina Jolie, Vince Vaughn, Adam Brody, Angela Bassett, Keith David

Bemutató: július 14.

Nézz még több képet a filmből! | A film előzetese

Jennifer Aniston idei kedvenc nyári filmje már kétes hírnévre tett szert a két főszereplő állítólagos románcának köszönhetően. Ez inkább szokott ártani egy filmnek, mint használni, de az egymás lemészárlására felbérelt titkos bérgyilkos-házaspár történetét a dinamikus és szórakoztató filmjeiről híres Doug Liman (A Bourne-rejtély, Nyomás!) rendezte, Angelinát és Bradet pedig továbbra is, valljuk be…  ki nem…?

+ + +

4. Galaxis útikalauz stopposoknak (The Hitchhiker”s Guide to the Galaxy)

Rendező: Garth Jennings 

Szereplők: Martin Freeman, Mos Def, Zooey Deschanel, Anna Chancellor, Bill Nighy, Sam Rockwell, Warwick Davis, John Malkovich, Stephen Fry

Bemutató: június 16.

Olvasnivaló addig is: A galaxis legviccesebb előzetese, Betekintés a Galaxis útikalauzba, Befejeződött a bolygórombolás, Az Adams család is stoppol a galaxisban, A Föld fel fog robbanni, A rajongók féltik a Galaxis útikalauzt, Malkovich is beszáll a galaktikus stopposok közé, Alakul a galaktikus stopposok névsora, Sam Rockwell is stoppol majd a galaxisban

Nézz még több képet a filmből! | A film előzetese

Douglas Adams kultregényének filmadaptációja ott kezdődik, ahol a szokványos nyári akciómozik egyike sem jut el: a Föld elpusztult, semmivé lett. Az emberiséget egyedül a brit mindennapi emberek megtestesítője, Arthur Dent képviseli tovább egy kalandos galaxis-túrán, ahol rengeteg – csak tágabb értelemben e világi – lénnyel találkozhatunk, köztük a Radioheadet is megihlető paranoiás androiddal. A könyv rajongói nem fognak csalódni, és a galaxis új híveket is szerez majd a filmváltozattal.

+ + +

5. A sziget (The Island)

Rendező: Michael Bay 

Szereplők: Ewan McGregor, Scarlett Johansson, Djimon Hounsou, Michael Clarke Duncan, Steve Buscemi, Sean Bean, Shawnee Smith, Noa Tishby

Bemutató: szeptember 1.

Olvasnivaló addig is: Scarlett Johanssont klónozták

Nézz még több képet a filmből! | A film előzetese

Van élet a Csillagok háborúja után is! A nyár legszokatlanabb párosítása Michael Bay akciógiccs-rendező (Pearl Harbor, Armageddon) és az [origo] filmklub két nagy kedvencének egymásra találása. Hogy Ewan McGregor és Scarlett Johansson vajon csak új vityillóra gyűjtenek, vagy tényleg van valami értékelhető is a klónok lázadásának történetében, az kiderül a vénasszonyok nyarának kezdetén.

5 film az igényesebbeknek I.

Akiket évszaktól függetlenül is hidegen hagynak a multiplexek dolby szteróban közvetített robbanásai, megnyugodhatnak, hogy a nyáron sem maradunk érdekes művészi és kultgyanús alkotások nélkül.

1. Edukators (Die fetten Jahre sind vorbei)

Rendező: Hans Weingartner 

Szereplők: Daniel Brühl, Julia Jentsch, Stipe Erceg, Burghart Klaußner 

Bemutató: június 16.

Filmklubos vetítés: június 15.

Nézz még több képet a filmből! | A film előzetese

Ha valakinek még nem tűnt volna fel, a német filmgyártás az utóbbi években szárnyal, és minden generációt képes megszólítani. A bukás, a Hontalanul Afrikában, a Good bye, Lenin! és a Fallal szemben után most itt egy film azoknak a fiataloknak, akik nem fingós-böfögős poénokért szeretnek moziba járni. A három elvakult idealista története a kapitalizmust még szokó Magyarországon talán még aktuálisabb, mint hazájában, a filmről pedig már most kijelenthetjük, hogy 2005 egyik legjobbja.

+ + +

2. Sin City

Rendező: Robert Rodriguez és Frank Miller 

Szereplők: Bruce Willis, Jaime King, Jessica Alba, Brittany Murphy, Mickey Rourke, Nick Stahl, Benicio del Toro, Clive Owen, Rosario Dawson, Josh Hartnett, Marley Shelton, Carla Gugino,  Elijah Wood, Michael Clarke Duncan 

Bemutató: június 2.

Filmklubos vetítés: június 1.

Olvasnivaló addig is: Vér és rúzs a bűn városában, Bűnösökről fekete-fehérben

Nézz még több képet a filmből! | A film előzetesei

Nyócker Tarantino módra: a bűn városában a lakosoknál csak a rendőrök korruptabbak, a szálakat pedig a bosszú és a kurvák mozgatják. Végre egy képregény-adaptáció, amely látványvilágában hű az alapanyaghoz, bár élő szereplőkkel az erőszak mértéke ezúttal tényleg túlzásnak hat. Az egy percre jutó hullák számánál már csak az egy percre jutó sztárok aránya magasabb, és egy szegmens (a legjobb rész mellesleg) erejéig maga Tarantino is vendég-rendez.

5 film az igényesebbeknek II.

3. A szerelem nyara (My Summer of Love)

Rendező: Paul Pavlikovsky 

Szereplők: Nathalie Press, Emily Blunt, Paddy Considine, Dean Andrews

Bemutató: július 21.

Filmklubos vetítés: július 20.

Olvasnivaló addig is: Huszonnégy perc az életből

Nézz még több képet a filmből! | A film előzetese

A BAFTA-díjátadón nagy meglepetésre a 2004-es év legjobb brit filmjének kiáltották ki két tizenéves angol lány vidéki szerelmi történetét. A két teljesen különbőző hátterű főhősnő barátsága és szerelme nem csak lusta, napfényes nyári napokból, borkortyolgatásból és Edith Piaf-számokból áll, hiszen a bűnözésből a vallásba menekült báty és egy állítólagos anorexiában elhunyt lánytestvér is komplikálják az eseményeket.

+ + +

4. Melinda és Melinda (Melinda and Melinda)

Rendező: Woody Allen 

Szereplők: Radha Mitchell, Will Ferrell, Chloë Sevigny, Amanda Peet, Jonny Lee Miller, Chiwetel Ejiofor, Sabrina Lloyd, Vinessa Shaw, Josh Brolin, Steve Carell, James Ecklund, Chiwetel Ejiofor, Jennifer Grayson, Sabrina Lloyd, Jonny Lee Miller, Wallace Shawn, Brooke Smith 

Bemutató: július 7.

Filmklubos vetítés: július 6.

Nézz képeket a nyári filmekből! | A film előzetese

Noha 15-20 évvel ezelőtt egy új Woody Allen-film jelentős eseménynek számított a mozi világában, mostanában már fel se tűnik az évi egy neurotikus tragikomédia. A múlt heti cannes-i filmfesztiválon a Match Point kapcsán hivatalossá vált, hogy Woody visszatalált régi varázserejéhez, ennek jeleit azonban már előző alkotásán is megfigyelhetjük. A nő kétszer – Melinda a komikus megközelítésben bohém romantikus, a tragédia-szálban viszont gyógyszerfüggő idegzsába, a címszerepe(ke)t alakító Radha Mitchell pedig az év első figyelemre méltó női alakítását nyújtja.

+ + +

5. Még egy csók (Ae Fond Kiss)

Rendező: Ken Loach

Szereplők: Atta Yaqub, Eva Birthistle, Ahmad Riaz, Shamshad Akhtar, Shabana Bakhsh, Ghizala Avan, Gary Lewis, David McKay, Raymond Mearns

Bemutató: június 30.

Nézz képeket a nyári filmekből! | A film előzetese

Valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy minden tíz brit szociodráma közt találunk egyet, amely a muszlim (rendszerint pakisztáni) bevándorlók beilleszkedési nehézségeit taglalja, és nagy eséllyel tízből egy az esélye az ír katolikus szigor feldolgozásának is ezekben a filmekben. Ken Loach ezúttal együtt tálalja a két rizikós témát, mégpedig két fiatal szerelmén keresztül. A film nagy sikert aratott a tavalyi berlini filmfesztiválon, a franciák pedig a legjobb európai film díjával tüntették ki az idei César-átadón.

5 film a könnyed nyári szórakozásra vágyóknak I.

Régen az ilyen típusú filmekért kiáltottak a nyári kertmozik, most viszont légkondi óvja majd a közönséget, hogy teljesen elolvadjon a vásznon túlcsorduló érzelmektől és csokoládétól.

1. Charlie és a csokigyár (Charlie and the Chocolate Factory)

Rendező: Tim Burton 

Szereplők: Johnny Depp, Freddie Highmore, David Kelly, AnnaSophia Robb, Jordan Fry, Julia Winter, Philip Wiegratz 

Bemutató: augusztus 18.

Nézz képeket a nyári filmekből! | A film előzetese

Tim Burton és Johnny Depp együttműködése minden esetben élményszámba megy, hiszen ők ketten (külön-külön is) sikerrel emelték be a kommersz ízlésbe a fura, hangyás alakokat. Jól illeszkedik a sorba Roald Dahl regényhőse, Willy Wonka is, akit Johnny a korábbi adaptációkhoz képest némileg hátborzongatóbb módon alakít. Talán túl sötét lesz a gyerekeknek? Ne becsüljük alá őket, ráadásul a felnőttek is élvezik majd.

+ + +

2. Spangol – Magamat sem értem (Spanglish)

Rendező: James L. Brooks

Szereplők: Adam Sandler, Téa Leoni, Paz Vega, Cloris Leachman

Bemutató: július

Nézz képeket a nyári filmekből! | A film előzetese

Az Egyesült Államokban vegyes fogadtatásra talált Adam Sandler újabb félrekacsintása a grimaszolós komédia műfajától. James L.Brooks (Becéző szavak, Lesz ez még így se) tragikomédiájában egy tipikus amerikai család életét bolygatja fel az új mexikói bejárónő és kislánya. A szívmelengető történet megerősíti, hogy néha nem kell közös nyelv sem egymás megértéséhez, a legújabb spanyol importszínésznő, Paz Vega (A szex és Lucia, Beszélj hozzá!) pedig sikeresen kikerüli a latin szexbomba skatulyáját.

5 film a könnyed nyári szórakozásra vágyóknak II.

3. Utóirat (P.S.)

Rendező: Dylan Kidd 

Szereplők: Laura Linney, Topher Grace, Paul Rudd, Lois Smith, Gabriel Byrne, Marcia Gay Harden 

Bemutató: július 14.

Nézz képeket a nyári filmekből! | A film előzetese

A harmincas éveinek végét taposó főhősnő élete fenekestül felfordul, amikor egy fiatal fiúban húsz évvel korábban, autóbalesetben elhunyt szerelmét véli felfedezni. A vonzalom hamar kölcsönösnek bizonyul, de a körülmények nem engedik, hogy a reinkarnációra alapozott tündérmese a végtelenségig folytatódjon. Kiváló alakításokat láthatunk Laura Linneytől és Topher Grace-től, akik közt a korkülönbség ellenére is izzik a vászon.

+ + +

4. Wimbledon – Szerva itt, szerelem ott (Wimbledon)

Rendező: Richard Loncraine 

Szereplők:  Kirsten Dunst, Paul Bettany, Austin Nichols, Sam Neill, Jon Favreau, Bernard Hill, James McAvoy,

DVD-premier: június 21.

Nézz képeket a nyári filmekből! | A film előzetese

Addig tologatták a magyar bemutatót, hogy végül egyből a tékák polcára érkezik csak a Négy esküvő… – Sztárom a párom – Bridget Jones-brigád újabb romantikus komédiája, melynek terepe ezúttal a wimbledoni tenisztorna. Itt szövődik szerelem a cserfes amerikai sportcsillag (Kristen Dunst) és a tétova brit úriember között. A Hugh Grant-szerepben ezúttal Paul Bettany próbálkozik.

+ + +

5. A csajom apja ideges (Guess Who)

Rendező: Kevin Sullivan 

Szereplők: Bernie Mac, Ashton Kutcher, Zoë Saldana, Judith Scott 

Bemutató: június 16.

Nézz képeket a nyári filmekből! | A film előzetese

Azok a tinédzserek, akik még nem tanultak eleget a toleranciáról a Megasztár döntőjét nézve, azoknak ezúttal Ashton Kutcher fogja megtanítani, hogyan színesítsék a palettájukat. Az 1967-es Találd ki, ki jön vacsorára új, hip-hopos, laza verziójában forradalmi újításként az udvarló feketéből fehér, a szigorú lányos apa pedig fehérből fekete lett. Nem, ez nem egy sakkjátszma, és nem is Kutcher MTV-s Kész átverés show-jának (Punk”d) egy új epizódja, hanem Hollywood kreativitásának a legalja.

5 film a leleményesebbeknek I.

Egyes filmeknek itt lenne a helyük a magyar mozikban nyáron, a forgalmazók azonban különböző okokból óvják a nagyközönséget tőlük. Egy igazi filmrajongót persze ez nem tántoríthat el: egy külföldi nyaralás során is be lehet térni a moziba, hogy a technika modern vívmányait ne is említsük…

1. Birth

Rendező: Jonathan Glazer

Szereplők: Nicole Kidman, Cameron Bright, Danny Huston, Lauren Bacall, Arliss Howard, Peter Stormare, Anne Heche

DVD-premier: augusztus

Olvasnivaló addig is: Nicole Kidman – pletykák helyett

Nézz képeket a nyári filmekből! | A film előzetese

Nicole Kidmannek kommersz hollywoodi világsztár létére isteni érzéke van a kockázatos, szokatlan filmekhez (Dogville, Majd megdöglik érte, Moulin Rouge!). Ezekben a filmjeiben szeretjük a legjobban. Felhördültek a puritánok, hogy a férjét gyászoló özvegy történetével ezúttal túl messzire ment, amikor karaktere egy tízéves kisfiúban látta viszont elhunyt férjét. Szomorú lenne, ha a magyar moziktól is e miatt a műbalhé miatt tartanák távol ezt a csodálatos filmet.

+ + +

2. I Heart Huckabees

Rendező: David O. Russell

Szereplők: Dustin Hoffman, Isabelle Huppert, Jude Law, Jason Schwartzman, Lily Tomlin, Mark Wahlberg, Naomi Watts

Bemutató: bizonytalan

Olvasnivaló addig is: Naomi Watts már nem jár meghallgatásokra, A vágy egyértelmű tárgya, Záp, de okos

Nézz képeket a nyári filmekből! | A film előzetese

Talán a műfaji meghatározáson töprengenek oly sokáig a magyar forgalmazók? Nem csoda, bár a hasonlóan kattant Charlie Kaufman-agymenések (Egy makulátlan elme…, Adaptáció, A John Malkovich-menet) is megtalálták nálunk a közönségüket. Az egzisztenciális kérdéseket feszegető hullámvasúton egy rakat kiváló színész szédül meg teljesen.

5 film a leleményesebbeknek II.

3. Hotel Rwanda

Rendező: Terry George

Szereplők: Don Cheadle, Joaquin Phoenix, Sophie Okonedo, Nick Nolte, Antonio David Lyons 

Bemutató: talán ősszel

Nézz képeket a nyári filmekből! | A film előzetese

Noha a második világháborús holokauszt-filmeknek se szeri, se száma a magyar mozikban, a mindössze tíz éve történt ruandai népirtás egy szegmensét feldolgozó remek, több Oscar-díjra is jelölt film még nem találja az útját hozzánk. Paul Rusesabagina hoteltulajdonos a szervezett mészárlás közepette ezernél is több tuszit mentett meg a biztos haláltól, miközben saját- és családjának élete is bizonytalan volt. Don Cheadle fantasztikus alakítása mellett a mellékszerepekben Nick Nolte, Joaquin Phoenix és Sophie Okonedo látható.

+ + +

4. Anyámat! (Ma Mere)

Rendező: Christophe Honoré 

Szereplők: Isabelle Huppert, Louis Garrel, Emma de Caunes, Joana Preiss, Jean-Baptiste Montagut, Dominique Reymond, Olivier Rabourdin, Philippe Duclos

Bemutató: bizonytalan

Olvasnivaló addig is: Anyaszomorítók

Nézz képeket a nyári filmekből! | A film előzetese

Az idei Titanic Filmfesztivál egyik legjobb filmje is megérdemelné a széles körű magyarországi forgalmazást. Isabelle Huppert (A zongoratanárnő) már-már rutinszerűen alakítja a perverz, rezzenéstelen arcú középkorú nőt, de fiacskája szerepében Louis Garrel is kiteljesedhet az Álmodozók-kal megkezdett úton. A film végig ott táncol az undorító és a nevetséges határvonalán, de elismerésre méltó módon sikerül nem átlépnie azt, így végül tud hozzátenni valamit Ödipusz legendájához.

+ + +

5. In Good Company

Rendező: Paul Weitz

Szereplők: Dennis Quaid, Topher Grace, Scarlett Johansson, Marg Helgenberger, David Paymer, Clark Gregg, Philip Baker Hall, Selma Blair

Bemutató: remélhetőleg még idén

Olvasnivaló addig is: Scarlett Johansson, a jövő dívája

Nézz képeket a nyári filmekből! | A film előzetese

Már az Egy fiúról-t se nézte volna ki senki az Amerikai pite egyik rendezőjéből, de az In Good Company végképp feloldja az intelligens amerikai komédia paradoxonját. A nagyvállalatok személyzeti túlkapásainak emberi vetületéről szóló történetben egy generációs szakadék ellenére is jó hatással bír egymásra a két főszereplő (Dennis Quaid és Topher Grace tökéletes alakításai). Az izgalmas és humanista történet a legjobb ebben a műfajban a Jerry Maguire – A nagy hátraarc óta, ráadásként pedig még nem is említettük Scarlett Johansson mellékszereplését.

Onozó Róbert

[origo]

Comments are closed.