Forrás: Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

A Nemzeti Kör nyilatkozata a háború végéről

2005. május 26.

A többek között Granasztói György történész által fémjelzett Nemzeti Kör nyilatkozatot adott ki a második világháború befejezéséről.

Az akadémikusokat tömörítő szervezet – többek között O”sváth György közgazdász, Granasztói György történész, Pálinkás József fizikus, Solymosi Frigyes kémikus – szerint az időponthoz a szabadság köthető először. A nácizmus vereségével ért véget zsidó és cigány származású honfitársaink vészkorszaka. A tragédiát megelőző zsidótörvények is hazánk történelmének elfogadhatatlan fejezetét jelentik.

Áldozat volt az elpusztult magyarság másik része is. Azok, akik úgy hitték, hazájuk jó ügyéért küzdenek. Úgy fogalmaznak: amíg a náci Németország csapatai nem szállták meg hazánkat, 1944. március 19-ig, zsidó honfitársaink élete és szabadsága nálunk biztosítva volt – írja a Népszabadság.

A világháború vége, írják, szabadságot hozott a túlélő üldözötteknek. Ilyen értelemben a felszabadulás napja volt. De emlékeznünk kell a szovjet megszállás folyamatára, a kommunista diktatúra előkészítésére. Ezek miatt a felszabadulás a nemzeti szocializmus rendszere alól nem a szabadságot hozta, hanem a szenvedést, a leigázást – áll a Nemzeti Kör nyilatkozatában.

www.mult-kor.hu?article=9901

Minden jog fenntartva Š 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.