Forrás: Híradó

A palesztin központi választási bizottság igazgatója „nagyon veszélyesnek” minősítette az izraeli hatóságok tiltó határozatát. Szerinte azt tükrözi, hogy Izrael ellene van a palesztin választásoknak, és nem akar választásokat Jeruzsálemben

Az izraeli hatóságok utasították a palesztin központi választási bizottságot, hogy szüntessen be minden, a nyári palesztin törvényhozási választásokkal kapcsolatos tevékenységet Kelet-Jeruzsálemben.

Jeruzsálem keleti szektorát, amelyet a palesztinok jövendő független államuk fővárosává szeretnének megtenni, Izrael annektálta az 1967-es izraeli-arab háborúban. Azóta a zsidó állam a város egésze fölött érvényesíti szuverenitását.

Amar ad-Dvik, a palesztin központi választási bizottság igazgatója „nagyon veszélyesnek” minősítette az izraeli hatóságok tiltó határozatát, amely szerinte azt tükrözi, hogy Izrael ellene van a palesztin választásoknak, és nem akar választásokat a városban. Emlékeztetett arra, hogy Izrael idén januárban engedélyezte a palesztin választók jegyzékbe vételét a választási bizottságok munkatársainak Kelet-Jeruzsálemben.

Az izraeli rendőrség megerősítette, hogy betiltotta a palesztin központi választási bizottság minden tevékenységét Kelet-Jeruzsálemben. A rendőrségi szóvivő közölte, hogy amennyiben a palesztinok fellebbezni akarnak a határozat ellen, ezt megtehetik Gideon Ezra közbiztonsági miniszternél. A januári megállapodásról szólva csak annyit mondott, hogy „akkor az volt, most pedig ez van”.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.