Forrás: Híradó

A Zendülés a Caine hadihajó írója kilencven éves

Kilencven éve, 1915. május 27-én született New Yorkban Herman Wouk Pulitzer-díjas amerikai író.

A Pulitzer-díjas regény

A New York-i Columbia, majd a Clark Egyetem hallgatója volt. 1941-től a Pénzügyminisztériumban dolgozott, a II. világháború kitörése után a haditengerészetnél, a Zane nevű romboló-aknaszedő hajón szolgált. Leszerelése után kezdett írni, először rádiójátékokat – első, szatirikus regénye, az Aurora Hajnalpír (1947) is a rádió világát mutatja be.

A nagy sikert a Zendülés a Caine hadihajón című regénye hozta meg számára 1951-ben. A személyes háborús élményeken alapuló műért – amelyet a háborús regények közül az egyik legkiválóbbnak tartanak – Pulitzer-díjat kapott. A regény a tengerészhagyományokat és a pszichopata Queeg kapitány belső konfliktusait mutatja be, aki a csendes-óceáni hadszíntéren, háborús vészhelyzetben fejét veszti, ezért legénysége fellázad ellene és leváltja.

A regényt a különböző emberi magatartásmódok lélektanilag hiteles bemutatása teszi íróilag értékessé, a nagy amerikai háborús könyvek, Norman Mailer Meztelenek és holtak, James Jones Most és mindörökké című alkotásának sorába illeszkedik. A regénybe, mely nem valós eseményeket ábrázol, Wouk beépítette ítéletét a haditengerészet és általában a hadsereg idiótának tartott rendszeréről, Queeg kapitányt pszichiátriai kórleírások alapján formálta meg. A regényt tucatnyi nyelvre fordították le, színpadi és filmváltozat is készült belőle – színvonalát és sikerét Wouk nem tudta később elérni.

A tanár, aki regényíró is

1952-74 között a New York-i Yeshiva egyetemen angol irodalmat tanított, közben egymás után írta regényeit, amelyek közül több bestseller lett. 1971-ben jelent meg A forrongó világ, majd 1978-ban az ezt folytató Háború és emlékezet. E két műve, amelyeket egyes túlzó kritikusok a Háború és békével mérnek össze, a II. világháború küzdelmeit idézi fel. Megírásukat igen alapos, számos országra kiterjedő kutatómunka előzte meg, így méltán írhatta egy kritikus: „Az amerikaiak többet tanultak Wouktól a II. világháborúról, mint bármilyen más forrásból”.

Woukot foglalkoztatta a zsidó múlt és jelen is: Hajnalcsillag című 1955-ös regényének hőse elveti hitükhöz ragaszkodó szüleinek értékrendjét. E kérdésnek szentelte Én Istenem (1959) című kötetét is, melyben a zsidó hit személyes értelmezését adja. Következő könyve a modern Izraelbe vezetett: a Remény két kötete 1993-ban jelent meg.

1955-ben adta ki a Marjorie Morningstar című regényét, mely a női tisztaságra épít, s akár más műveiben is, középpontjában egy erkölcsi kérdés áll. Az 1964-es Hajsza egy anyagilag sikeres, de művészileg összeomlott író története.

Bestseller?

Írásait nem jellemzik technikai újítások, de több regénye igen népszerűvé vált. A nevéből képzett „woukism” kifejezés egy időben a hatásvadász, giccses bestsellert jelentette az amerikai kritikai nyelvben. Regényeit aprólékos kutatások során dolgozta ki, az élet egy-egy részletét igen alaposan ábrázolja, műveinek alapja az emberi jóságba és tisztaságba vetett hit.

Több művét megfilmesítették, a Caine-ből 1954-ben Edward Dmytryk által rendezett filmben Humphrey Bogart alakította Queeg kapitányt. A Forrongó világ és a Háború és emlékezet című két kötetéből tizenkét részes amerikai filmsorozatot forgattak 1996-ban.

Számos könyve olvasható magyarul is. A Zendülés a Caine hadihajón-t 1972-ben mutatta be a Madách Kamara Színház, Vámos László rendezésében, Mensáros László, Pécsi Sándor, Avar István és Balázs Samu fellépésével. 1998-ban ugyanott felújították Huszti Péter rendezésével, 1999-ben a Békés Megyei Jókai Színház adta elő.

hirado.hu

Comments are closed.