Forrás: Híradó

Az őrizetbe vettek a múlt hétvégén törvénysértő jelszavakat skandáltak egy ankarai felvonuláson, amely a közelmúltbeli üzbég zavargások véres leverése ellen tüntetett

Betiltott iszlám szervezethez tartozás vádjával őrizetbe vettek tíz gyanúsítottat kedden a török hatóságok – jelentette az állami török hírügynökség.

A férfiak a Felszabadítás Pártja betiltott iszlám szervezethez tartoznak. Az őrizetbe vettek a múlt hétvégén törvénysértő jelszavakat skandáltak egy ankarai felvonuláson, amely a közelmúltbeli üzbég zavargások véres leverése ellen tüntetett. A tíz férfinál röplapokat és CD-ket foglaltak le.

Nem tudni, hogy a gyanúsítottak kizárólag helyi csoportot alkotnak, vagy kapcsolatban állnak-e az azonos nevű nemzetközi hálózattal, amely iszlám államot akar létrehozni Közép-Ázsiában.

Az üzbég kormány ezt a londoni székhelyű csoportot vádolja azzal, hogy tavaly öngyilkos merényleteket hajtott végre az Egyesült Államok és Izrael nagykövetsége ellen Taskentben. A Felszabadítás Pártja azonban tagadja, hogy köze volt e merényletekhez, és hangsúlyozta, hogy elítéli erőszak alkalmazását.

Az üzbég kormány szerint főként „iszlámista banditák” voltak azok is, akik legutóbb áldozatul estek a katonák sortüzének a lakosság tiltakozó megmozdulásaikor a kelet-üzbegisztáni Andizsánban. Üzbegisztáni szemtanúk szerint mintegy május közepén mintegy ötszázan lelték halálukat, közöttük nők és gyermekek is. Iszlam Karimov elnök szerint 169-en.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.