Forrás: MNO

Észak-Amerikai látogatásán Juscsenko bejelentette: szeretné elérni, hogy Ukrajnában jobban éljenek a zsidók, mint Izraelben – írja a for-ua.com. A newsru.com szerint egyre több besorozott orosz katona lesz öngyilkos az embertelen körülmények miatt.

Juscsenko: Ukrajnában jobban fognak élni a zsidók, mint Izraelben

Észak-Amerikában járt az ukrán államfő, ahol zsidó szervezetek képviselőivel találkozott. Az esemény során Viktor Juscsenko közölte: országában nincs helye az antiszemitizmusnak, a kszenofóbiának és a nacionalista nézeteknek sem, hiszen garantálják az emberi jogok érvényesülését. Leszögezte: az új hatalom mindent megtesz kisebbségei lelki és kulturáls fejlődéséért. – Szeretnénk elérni, hogy a zsidók azt mondják: sokkal jobban érzik magukat Ukrajnában, mint Izraelben, az oroszok pedig ne vágyjanak vissza anyaországukba – mondta.

Egyre több orosz katona lesz öngyilkos

Folyamatosan nő az öngyilkosságok száma az orosz katonák körében, és jelentős azoknak a parancsnokoknak is a száma, akik nem végzik megfelelően a kötelességüket a hadseregben – derül ki a legfőbb katonai ügyész jelentéséből. Alekszandr Szavenkov elmondta: tavaly 47 parancsnokot ítéltek el valamilyen bűncselekmény miatt, 246 katona öngyilkos lett, 213 tisztet vontak felelősségre különféle ügyekben, továbbá 240 ezer szolgálatban lévő katona emberi joga sérült. Az ügyész szavai szerint az idősebb bakák még mindig igen kegyetlen eszközökkel „oktatják tiszteletre” a fiatalabbakat, és szinte rabokként „használják” őket.

Néhány hónapja az egyház részt vesz a katonák lelki életének gondozásában, ami Szavenkov szerint bizonyíthatóan javít a besorozott fiatalok hangulatán, hiszen a papoknak elmondhatják problémáikat. Szerinte mindenképpen felül kell vizsgálni az orosz hadsereg morálját, mert ez így nem mehet tovább. Hasonló észrevételeket tett korábban Alvaro Gil-Robles, az

Európa Tanács emberi jogi biztosa is, amikor Oroszországban járt. Akkor leszögezte: javítani kell a katonák és tisztjeik életkörülményein, illetve meg kell gátolni az „öregek” túlkapásait.

A Romir Monitoring közvéleménykutató cég adataiból megtudhatjuk, hogy a diákok több mint 70 százaléka szinte bármire hajlandó, hogy „megússza” a katonai szolgálatot, és csupán 23 százalékuk szeretne részt venni a bakáskodásban.

Timosenkót továbbra is körözik

Júlia Timosenko ukrán kormányfő ellen továbbra is érvényben van a nemzetközi körözés – jelentette be Alekszandr Szavenkov. Az orosz legfőbb katonai ügyész közölte, hogy a Timosenko okozta kár meghaladja a 100 millió dollárt. Mivel hatalmas összegről van szó, amely azóta sem térült meg Oroszországnak, az ügy egy helyben áll már évek óta. Az ügyben érintett orosz állampolgárok megfigyelés alatt állnak. Mindezek ellenére a várható oroszországi látogatása alkalmával az ukrán kormányfőre a nemzetközi törvények lesznek majd érvényesek, így bár körözött személynek számít, nem fogják letartóztatni Timosenkót Oroszországban.

Forrás: for-ua.com, newsru.com

Comments are closed.