Forrás: HVG

Közös nyilatkozat kiadásával ért véget a ciszjordániai Rámalláhban kedden a Szocialista Internacionálé izraeli-palesztinai tanácsülése.

A több mint 110 ország szocialista és szociáldemokrata pártjainak részvételével zajló tanácskozáson Magyarországot négytagú küldöttség képviselte, Szekeres Imrének, a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettesének vezetésével. A tanácskozás különleges voltát jelzi, hogy két helyszínen zajlott. Hétfőn Tel-Avivban, az izraeli oldalon kezdődött, aznap estétől pedig a ciszjordániai Rámalláhban folytatódott. Témája a közel-keleti békefolyamat megerősítése volt.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke hétfőn este fogadást adott az SI tanácsának tiszteletére Jasszer Arafat néhai palesztin elnök volt főhadiszállásán – mondta a delegációvezető. Kedden először Nabíl Saat, a Palesztin Hatóság miniszterelnök-helyettese beszélt a tanácsülésen a békefolyamatról, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi megbékélés komoly lehetőséget jelent a palesztinok számára.

Felszólaltak az Izraeli Munkapárt és az izraeli baloldali Merec blokk vezetői is. Nyomatékosították a békefolyamat iránti elkötelezettségüket, amit az SI vezetői is megerősítettek, többek között Felipe González, Massimo D”Alema és Antonio Guterres volt kormányfők. Utóbbiak mindhárman arról beszéltek, hogy a megbékélési folyamat a térségben egyben a demokrácia kiteljesedését is jelenti.

Az MSZP elnökhelyettese megbeszélést folytatott a görög ellenzéki Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) vezetőjével, Jeórjiosz Papandreuval, továbbá Felipe González volt spanyol kormányfővel és a Portugál Szocialista Párt új vezetésével is arról, hogyan kellene megújítani az SI munkáját. Elhatározták, hogy a közelmúltban lezajlott nagy-britanniai és  észak-rajna-vesztfáliai választások tapasztalatait is közösen fogják majd kiértékelni, hogy új utakat keressenek a modern szociáldemokrácia számára.

Szekeres Imre kezdeményezte is egy ilyen tanácskozás létrehozását, amely gazdasági és társadalompolitikai kérdésekkel foglalkozna, köztük olyan ügyekkel, mint Európa demográfiai helyzete vagy a lisszaboni folyamat, tehát a gazdasági növekedés, az innováció és a szociális vonások együttes megerősítése és az új baloldaliság megfogalmazása.

 

 

MTI

Comments are closed.