Forrás: MNO

Izrael továbbra is katonai csúcstechnológiákat és fegyverrendszereket adott el Kínának, a hírek szerint erre válaszul a Pentagon felfüggesztette a kooperációt a közel-keleti országgal az Arrow-2 rakétavédelmi rendszeren. A Pentagon és a Bush adminisztráció is úgy véli, jobb nem kockáztatni a katonai hi-tech kínai kezekbe kerülését Izraelen keresztül.

The Center for Security Policy/The Jerusalem Post

Betelt a pohár washingtoni katonai körökben Izraellel kapcsolatban. Ugyan a Pentagon többször is figyelmeztette a közel-keleti államot, Izrael továbbra is katonai csúcstechnológiákat és fegyverrendszereket adott el a kommunista vezetés alatt álló Kínának – egy olyan országnak, melynek magas rangú katonai tisztviselői a “főellenségnek” nevezik az Egyesült Államokat.

Hírek szerint erre válaszul a Pentagon most felfüggesztette a kooperációt Izraellel az Arrow-2 rakétavédelmi rendszeren. Mindezt azután, hogy az USA úgy döntött: nem finanszírozza a Mobile Tactical High Energy Laser (Mobil harcászati nagyenergiájú lézer) projectet sem, mellyel kisebb hatótávolságú rakétákat és tüzérségi lövedékeket lehetne lelőni.

Múlt hónapban úgy határozott az amerikai védelmi minisztérium, hogy ejtik Izraelt a következő generációs F-35 Joint Strike Fighter katonai repülőgép tervezőbrigádjából is. A gépet a tervek szerint 2012-ben kezdik majd szállítani, és az izraeli légierő is szeretne belőle.

Belső források szerint mind a Pentagon, mind a Bush- adminisztráció azon az állásponton van, hogy jobb nem megkockáztatni a kényes katonai hi-tech kínai kezekbe kerülését Izraelen keresztül.

Izrael többek között azzal magyarázza a Kínába irányuló exportokat, hogy katonai iparága csak így tud gazdaságilag életképes maradni, ez az iparág pedig nélkülözhetetlen Izrael nemzetbiztonságához, hiszen az ország csak így tarthatja meg katonai-technikai fölényét arab ellenségeivel szemben.

Comments are closed.