Forrás: MA

Azt hinné az ember, ha egy páros ötödször szalad neki egy feladatnak, akkor komoly fennakadást már nem okozhat a közös munka.

2005.05.24 07:18 Bencze Áron, ma.hu

Kirázzák kisujjból, és közben még mosolyogni is marad erejük a kilónyi smink alatt.

Marsi Anikó és Vágó István azonban bizonyított: az IQ-teszt, a KRESZ-teszt, a Nagy tudáspróba és a Nagy Évismétlés sem volt elég ahhoz, hogy átvegyék egymás ritmusát, és ne vágjanak állandó jelleggel a másik szavába. Természetesen, mikor Vágó arra kérte a szolnoki szőkeséget, hogy közösen árulják el a megoldást, akkor Marsitól mindössze egy mély hallgatás következett.

No, nem mindig fogta ennyire vissza magát, például kedélyesen csacsogott a csapatok résztvevőivel. Volt kiből válogatni – összesen öt szektort töltöttek meg a vendégek – az este folyamán, hiszen a karszalagban feszítő BKV ellenőrök mellett, ott ücsörögtek a köpenyes nővérkék, a matek érettségire immár másodszor készülgető diákok, és tanárjaik is. Az ötödik csoportot Mátyás fekete seregét idéző modellek alkották, akiknek nagy része minden rosszindulatúság nélkül egészen távol állt a klasszikus szépségideáltól. Anikó hol itt, hol ott tűnt fel mikrofonját szorongatva, hogy a kamerák kereszttüzében néha egy-egy kifejezetten értelmes kérdést szegezzen szenvedő alanyai arcába. A műsor előrehaladtával a Fókusz műsorvezetőjének nemcsak lendülete hagyott alább, de önbizalma is, végül már előre bocsánatot kért kérdéseiért. Legtöbbször bizony nem alaptalanul.

Ha már RTL-Klub, akkor nem létezhet játék ‘sztárvendégek’ nélkül. Szombat estére is kaptunk fél tucatot belőlük, így együtt töltötte a tesztet az országgal Bálint Antónia, Győzikéné, Balázs, Hajós Bandi, Janicsák Pisti és Magdi anyus. Összesen hat kategóriában 60 kérdés hangzott el, minden esetben négy megoldás közül kell kiválasztani a helyeset. És bár mindössze játék volt az esti felmérés, tisztaságát mégis erősen rontotta a legtöbbször össze-összesúgó sztárok látványa.

Hogy az átlag honpolgár mégse érezze magát teljesen kirekesztve az estéből, emelt díjas sms-sel beszállhatott a játékba, sőt egy elküldött szöveges üzenettel még egy külön díjat is nyerhetett, mindössze arra az összetett kérdésre kellett válaszolni, mit jelent az IQ: testsúlyt jelez, esetleg intelligenciahányadost?

A blokkok közötti kisfilmből kiderült, hogy egy önkényes felmérés alapján Magyarország hatvannégy országból a tizenhatodik helyen tanyázik, egy hang azonban bíztatóan közölte: nincs ok a csüggedésre, mert van nekünk Kertész Imrénk, Sorstalanságunk, számos Hollywood-i sztárunk és a Wall Street sem lenne meg a magyarok nélkül. Szép-szép, csak hogy jön ez az IQ-hoz? Vajon Michelle Wild a pornó Oscar-díjával mennyivel emelné az ország intelligenciahányadosát?

A Mensa HungárIQa szakemberei által összeállított feladatsort végül a tanárok oldották meg legjobban, azaz a modellek, de egy életkori buktatóra hivatkozva mégiscsak a pedagógusok vihették el a pálmát. A kivett agyú Hajós és a gyakran bután néző Győzikéné fémjelezte sztárhatos a dobogó harmadik fokára kúszott fel végül, az ötödik helyen a diákok végeztek, míg a sereghajtók az ápolónők lettek.

Magdi anyus szerint ekkora IQ-val nyugodtan söprögethet még évekig, mi pedig abban reménykedhetünk, hogy Magyarország összesített eredménye 104-ről emelkedni fog, mert a jelenlegi adat elég pocsék…

Comments are closed.