Forrás: Híradó

A fapados légitársaságoknak és a magán egészségügyi szolgáltatók internetes hirdetéseinek köszönhetően a korábban csak a magyar határ közelében létező gyógyturizmus a vendéglátóiparral együttműködő, önálló iparággá nőtte ki magát Magyarországon

MInderről a párizsi International Herald Tribune keddi száma adott tudósítást. A franciaországi angol nyelvű lap Budapestről közölt képes helyszíni tudósításában mutatja be az britek és írek körében egyre népszerűbbé váló magyarországi egészségügyi körutakat. Pesti bérelt luxuslakás, séták a Budai Várban, inhalációs kúra asztma-barlangban, fogászati gyógykezelés, gulyás- és golfparti. Ez a 10 napos budapesti programja egy visszavonult ír műkertésznek, aki szerint az egész út repülőjeggyel együtt kevesebbe került, mint egyetlen fogászati kezelés régi fogorvosánál Írországban.

Pontos számadatok nélkül a francia lap értékelése szerint jelentősen megnövekedett az ír, brit és dán utazási irodák által olyan nyugat-európai és amerikai betegeknek kínált magyarországi gyógytúrák száma, akik sem megfizetni, sem kivárni nem hajlandók a saját országaikban nyújtott gyógykezeléseket. Dr. Kuncsik Attila fogorvos hetente féltucat internetes hirdetésre válaszoló külföldi pácienst kezel, és bevallása szerint elsősorban az elmúlt évben növekedett meg a főleg brit, ír, izraeli és amerikai érdeklődés rendelőjében. A fogorvos egyik ír paciense beszámolója szerint a Dublinből érkező gépen további 18 utast számolt meg, akik szintén új koronáért érkezetek a budapesti fogorvoshoz.

A határmenti osztrák, német és svájci pácienseket fogadó gyógyturizmus már 10-15 éve működteti jól felszerelt laboratóriumait, amelynek működési költségei és így árfekvései is jóval alacsonyabban a nyugat-európai rendelőknél. Míg Nyugaton 800-1000 eurót fizet a páciens egy kerámiakoronáért, addig ezt Magyarországon 250 euróból megússza. És a szolgáltatásra 3-5 évig garanciát is kap – emlékeztet a francia lap. A legnagyobb külföldi forgalmat az egyik budapesti külvárosban található Kreatív Fogklinika bonyolítja le, amely elegáns, akváriummal és zászlókkal díszített váróteremben fogadja pácienseit, amely a lap szerint igazi nemzetközi fogászati rendelő hangulattal bír. Nemrégiben járt a rendelőben Jamie Mullingan ír rocksztár, aki egy verekedésen kivert foga pótlására repült két napra Budapestre. Magával hozta egy barátját is négy gyökérkezelésre, aki akkor már három hónapja volt várólistán Írországban.

„Csak négy éve kezdtek a külföldiek hozzánk járni, de idén nagyobb rendelőbe kell költöznünk a megnövekedett igénynek köszönhetően. Egy ideje gondolkodom, hogy a francia piac felé is nyitni kéne, de az angol piac már bőven lefoglalja minden energiánkat”- nyilatkozta a lapnak Knott Attila, a klinika menedzsere. Az International Herald Tribune nagy jövőt jósol a magyar gyógyturizmusnak, amelybe egyre inkább bekapcsolódnak a nagy szállodák is. A margitszigeti Danubius Thermal Hotel például nemrégiben szemklinikát, fogászati és általános rendelőt nyitott.

Az egyik internetes oldal 28 éves tulajdonosa, Stumpf-Bíró Balázs a reptéren várja a pácienseket, elkíséri őket a rendelésekre, szállást és városnézést szervez nekik. „Gyógyulni jönnek Budapestre, de az itt töltött idő alatt nekem köszönhetően beleszeretnek a városba” – nyilatkozta a magyar üzletember.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.