Forrás: Magyar Rádió

Marc Chagall litográfiáit mutatja be az a kiállítás, amelyet szeptemberben nyitnak meg a szegedi Móra Ferenc Múzeumban – jelentette be az intézmény igazgatója.

A tárlat előkészítését a budapesti Francia Intézet is segíti. Az alkotásokat a nizzai Chagall Múzeum adja kölcsön. Az anyagot több magyarországi városban is bemutatják.

A litográfia-sorozat Szeged francia testvérvárosából, Nizzából, illetve az ottani Chagall Múzeumból érkezik; a képek címét és témáját, egyelőre nem lehet pontosan tudni, mert az erről szóló megállapodást június elején írják alá a felek – tette hozzá.

Marc Chagall, az orosz származású francia festő húsz évvel ezelőtt halt meg, Párizsban. A nyugat-oroszországi Vityebszkben, kilencgyermekes vallásos zsidó családban született. Chagall egy helyi festő, Jehuda Pen műhelyében kezdett festeni, majd Szentpéterváron, Léon Bakstnál tanult tovább. Az Én és a falu, Tisztelet Apollinaire-nek, Golgota, A muzsikus, Párizs az ablakomból, A születésnap vagy a Kettős portré borospohárral festője előtt a Louvre 1977-ben retrospektív kiállítással tisztelgett.

MR

Comments are closed.