Forrás: Híradó

A XX. század kiemelkedő festőjének 43 litográfiája később több magyarországi városban is látható lesz

Marc Chagall alkotásaiból nyílik kiállítás szeptemberben Szegeden. A várban a művész 43 litográfiáját láthatják az érdeklődők – mondta a Móra Ferenc Múzeum igazgatója kedden.

A kiállítás több magyarországi városban is látható lesz, de elsőként Szeged fogadhatja a XX. század kiemelkedő festőjének munkáit, mondta Vörös Gabriella.

Vörös Gabriella elmondta: a budapesti nagy kiállítások mintájára szervezik a tárlatot, amelynek előkészítésben a Francia Intézet is részt vesz. A litográfia sorozat Szeged francia testvérvárosából, Nizzából, illetve az ottani Chagall Múzeumból érkezik; a képek címét és témáját, egyelőre nem lehet pontosan tudni, mert az erről szóló megállapodást június elején írják alá a felek – tette hozzá.

Marc Chagall, az orosz származású francia festő húsz évvel ezelőtt halt meg, Párizsban. A nyugat-oroszországi Vityebszkben, kilencgyermekes vallásos zsidó családban született.

Chagall egy helyi festő, Jehuda Pen műhelyében kezdett festeni, majd Szentpéterváron, Léon Bakstnál tanult tovább. Az Én és a falu, Tisztelet Apollinaire-nek, Golgota, A muzsikus, Párizs az ablakomból, A születésnap vagy a Kettős portré borospohárral festője előtt a Louvre 1977-ben retrospektív kiállítással tisztelgett.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.