Forrás: MNO

Nagy lendülettel, hevesen cáfolta Bakács Tibor, a Tilos Rádió műsorvezetője a TV2 reggeli, Mokka című műsorában a Havas Henrikkel folytatott beszélgetésben, hogy bocsánatot szeretne kérni, amiért a Fradi játékosaival kapcsolatos műsorban ezt kérdezte: „Nem vagyok rasszista, de kik ezek? Cigányok?”. A reggeli műsorban mindezt megfejelte azzal, hogy kijelentette: az ORTT bizottságában nincsenek keresztények. Havas nem határolódott el ettől a kijelentéstől.

A magyar nyelv bántóan hiányos ismeretéről tett tanúbizonyságot Havas Henrik, a TV2 reggeli, Mokka című műsorának műsorvezetője, amikor a Bakács Tiborral folytatott beszélgetést azzal indította, hogy szerinte „baromság” az az általa újságban olvasott vélemény, miszerint meg kéne tiltani az olyan rasszista kifejezéseket, mint a „zsidó meggy” (sic!). Vendége, művésznevén Bakács Tibor „Settenkedő” itt azonnal közbevágott: „Engedd meg, hogy most azonnal elcsípjelek!”

Bakács nem a közismert gyümölcs helyes nevére (cigánymeggy) figyelmeztette a műsorvezetőt. Ehelyett tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy aki a műsor reggeli „felkonfját”, avagy felkonferálását hallotta mindössze, s aztán elment dolgozni, az most azt hiheti, hogy ő azért jött ide, hogy megbánjon valamit. Kijelentette: „Erről szó nincs.”

Mint arról az MNO korábban már beszámolt, a Tilos Rádió május 20-i, péntek délutáni Honty és Hanna című műsorában Bakács egy betelefonáló hallgatónak arról beszélt: a Fradi játékosai saját nevelésűek voltak régen, most „innen-onnan vásárolták őket”. Jelezte, hogy teljes szívéből fradista, de nem érti, kik lehetnek ezek , majd így folytatta: „Én nem vagyok rasszista, de kik ezek? Cigányok?”

Kijelentésének hátteréről most Bakács így beszélt: van a Tilos Rádióban egy műsor 4-től 6-ig, melyben „mindenki föl van jelentve”. Szerinte rendszeresen kiragadnak szövegeket a kontextusból, s a hanglejtésbe is belekötnek, s őt ez „mérhetetlen unalommal” tölti el. „Most az a téma, hogy én a cigányokat nem szeretem. Tényleg, ennyire hülye ország lettünk?” – tette föl a kérdést Bakács, aki hozzáfűzte: ő arra a Fradi-rigmusra utalt, amely úgy kezdődik, hogy „Újpesti cigányok…”. Kijelentette: ő B-közepes Fradi-drukker volt, s most „megidézte” ezt a rigmust. Ezek után Bakács ismét heves kirohanást rendezett a magyar média ellen, melyet szerinte csak a „habzás” érdekel.

Havas közbevetette ugyan, hogy a hallgatók számára nem derült ki, mire utalt Bakács, ám rögtön előhozakodott azzal, hogy őt magát is nemrég feljelentették az ORTT-ben, amikor szocreál művház helyett „tahót” mondott, amiért úgymond hisztérikus támadást intéztek ellene.

Bakács rátromfolt: „Én is fel vagyok jelentve. Kérlek szépen, van olyan ORTT határozat, hogy a gyermekekre és a keresztényekre vagyok veszélyes. Az ORTT bizottságában szerintem nincsenek keresztények, de ők megállapították ezt.”

„Ebből megint balhé lesz” – figyelmeztetett Havas, s megkérdezte: „Mi az, hogy nincsenek benne keresztények? A lelkületük szerint?”

Bakács Tibor ekkor megismételte, hogy az ORTT bizottságának tagjai „…nem megkereszteltek. A lélek ott fú, ahol akar, de nem hiszem, hogy ennek az ORTT a letéteményese”. Elmondta: „Mi keresztény család vagyunk, és a nővéremnek például nyolc gyermeke van. Micsoda veszélyt jelenthetek én például otthon?” Bakács az ORTT-vel kapcsolatban kijelentette: ez egy megbolondult ország s annak egy megbolondult szervezete.

Havas mindebből arra jutott, hogy Bakács egy dolgot rontott el: nem lett parlamenti képviselő, mert ott szabadon lehet trágárkodni, ott „védi őket a mentelmi jog”.

Bakács ezek után rátért a „mély, testvéri szeretetre”, amely őt a cigánysághoz fűzik: „A Merlinben felolvastak szövegeket, eladtak egy-egy mondatokat és abból állástalan újságírókat támogattak. Az Amaro Drom, a cigányok engem kértek föl.”

Havas a későbbi beszélgetés során megemlítette: neki is van „egy csomó zsidó kollegája”.

Hogy a beszélgetésre okot adó szál, a romák kérdése se maradjon érintetlen, Havas fölvetette a nemrég megszúrt cigány fiú esetét. „Józsika, 95 kiló, egy kilós aranylánc” – fogalmazott a műsorvezető, aki vendégével együtt azon is háborgott, hogy a média a rendőrséget befolyásolta.

„Hagyjuk az egészet, menjünk ki a szabad levegőre. Csak az a baj, hogy megfizetnek minket ezért” – zárta le Havas a beszélgetést, jó barátságban búcsúztatva vendégét.

Comments are closed.