Forrás: MNO

Az Egyesült Államok Képviselőháza megszavazta a romániai egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását sürgető határozatot – tudta meg az MNO a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány közleményéből.

Az amerikai képviselőház hétfőn kétharmados többséggel, ellenvetés nélkül elfogadta azt a határozati javaslatot, amely a kommunizmus alatt elkobzott romániai egyházi ingatlanok igazságos, méltányos és gyors visszaszolgáltatását sürgeti. A Tom Lantos, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagja és Tom Tancredo republikánus párti képviselő április elején beterjesztett javaslatot a ház előtt ismertető képviselő kiemelte: Romániának, mint NATO-tagnak külön figyelmet kell fordítania kötelezettségei teljesítésére. Hozzátette: a határozat elfogadása jelentős előrelépés lehet a romániai zsidó, magyar és görög-katolikus közösségeket ért súlyos igazságtalanságok orvosolása felé.

Papp Tamás, a Magyar Emberi Jogok Alapítvány irodavezetője az MNO-hoz eljuttatott közleményben úgy fogalmazott: a restitúció elégtelensége miatt a romániai kisebbségi egyházak csak nagy nehézségek árán tudják ellátni társadalmi feladataikat, és 15 éve kell szembesülniük a vallásszabadsághoz kötődő jogaik folyamatos megsértésével. A határozat pedig emlékeztet arra: „a közép- és kelet-európai posztkommunista országok 1990 óta birkóznak azzal a kérdéssel, hogy miként orvosolják az egyházi javak jogtalan elkobzásának ügyét, de Románia jelentősen lemarad a többi posztkommunista országtól ebben a tekintetben”.

A dokumentum konkrét intézkedéseket sorol fel, amelyeket Romániának meg kell hoznia a teljeskörű és méltányos ingatlan-visszaszolgáltatás érdekében, valamint felhívja a figyelmet a vonatkozó román törvény hiányosságaira, valamint arra a tényre, hogy a kormányzat tisztviselői és a hivatalok gyakran helyi szinten akadályozzák a végrehajtást.

Comments are closed.