Forrás: National Geographic

Mi a különbség angyal és arkangyal között?

„Miben különböznek az angyalok és az arkangyalok? Mi az az ark?”

Angyalok a zoroasztriánus perzsa vallásban, a zsidó, keresztény és iszlám hitvilágban jelennek meg. Az angyali világ, a mennyország hierarchiája perzsa eredetű. A továbbiakban a kereszténység által használt elnevezéseket fogom alkalmazni.

Az angyalok feladata a Mindenható és az emberiség közötti közvetítés. Az egyházi hagyomány szerint a kilenc angyali rend három hierarchiába sorolható. Az első hierarchia angyalai a Szeráfok, a Kerubok és a Trónusok, akik Istenhez a legközelebb állnak.

A második hierarchiát az Uralmak, Erők és Hatalmasságok rendje alkotja. Ez a három rend közvetít az első és harmadik hierarchia között. A harmadik hierarchia rendjei a Fejedelemségek, az Arkangyalok és az Angyalok. Ők állnak legközelebb a földi halandókhoz, ők közvetítik az isteni utasításokat.

A Fejedelemségek az uralkodók, törzsek, népek békéjére felügyelnek, az Arkangyalok hirdetik a nagy és dicsőséges dolgokat, feltárják a hit titkait, a próféciákat és Isten akaratának értelmét, megerősítik az emberekben a hitet, az Angyalok pedig a mindennapi élet dolgaiban egyengetik a halandók lépteit. (Az „angyal” tehát egyaránt gyűjtőfogalom valamint az egyik rend neve.)

Az arkangyalok tehát a kilenc rend közül a nyolcadikba tartoznak. Az ark- (arch-, görög) előtag jelentése fő-, vezető, minthogy ők a legfőbb közvetítők a mennyei és földi világ között. A kereszténységben hét arkangyal van, ezek közül azonban csak négy kiléte biztos, a másik három nevével kapcsolatban több lehetőség is felmerült.

A négy ismert arkangyal Mihály, Gábriel, Rafael és, Uriel. A másik három az alábbiak közül kerül ki: Raziel, Remiel, Sariel, Metatron, Anael, Rahuil, Barakiel, Chamael, Jophiel, Zadkiel, Jeduhiel, Simael, Zaphiel és Aniel. Létezik olyan felfogás is, mely szerint Lucifer is arkangyal volt, de mivel isteni hatalmat tulajdonított saját magának, a nagy égi összecsapás végén Michael kiűzte őt a Paradicsomból.

Bíró Zsuzsa

2005.május.23

Comments are closed.