Forrás: Hírtv

Hogy mi történt ezen a napon a múlt században? Megtudhatja A nap krónikájából, minden nap a hirtv.net-en. Felidézzük a jelentősebb eseményeket, a tudomány és kultúra érdekességeit, amire érdemes emlékeznünk.

1935. május 23-án temették el Thomas Edward Lawrence-t. Az Arábiai Lawrence néven elhíresült brit ügynök motorbicikli balesetben vesztette életét 47 évesen. Az angol titkosszolgálat közel-keleti rezidensének, a mekkai serifnek és fiának, Fejszálnak a bizalmát elnyerve, sikerült a hedzsaszi arab törzseket a Török Birodalom elleni felkelésre rávenni. Az arab törzsek a gerillaháborúban előrenyomultak Baalbekig, és 1917-ben bevették Akabát. Kezdetben az angolok azzal hitegették a hasimidákat, hogy az első világháborút követő rendeződés során támogatni fogják egy egységes arab állam létrehozását. Ám a háború alatt a franciákkal egymás között felosztották közel-keleti érdekövezeteiket. Szíria a franciáké lett. Lawrence közel-keleti kalandjait A bölcsesség hét oszlopa című művében mesélte el.

***

1960. május 23-án izraeli ügynökök Argentínában elfogták Adolf Eichmannt. A Birodalmi Biztonsági Hivatal zsidó ügyosztályának egykori vezetőjét a titkosszolgálat egy szőnyegbe tekerve vitte Izraelbe. Majd a jeruzsálemi legfelsőbb bíróság bűnösnek találta abban, hogy megszervezte a zsidók deportálását, és a koncentrációs táborokban milliók halálát okozta. Az 1962-ben kivégzett Eichmann mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy a kizárólag felsőbb parancsokat hajtott végre.

***

1902-ben kilenc millió téglát használtak föl egy völgyhíd építésekor. Az építmény 67 évig a brit vasúti mérnökök munkájának egyik gyöngyszeme volt. Az utoljára 1964-ben használt viaduktot még a műkincsvédőknek sem sikerült megmenteniük. 1969. május 23-án, a haladás nevében lerombolták.

Comments are closed.