Forrás: Híradó

Tüntetők taszigálták és zavarták meg hangos kiabálásukkal az amerikai elnök feleségét, Laura Busht vasárnap Jeruzsálemben

Az incidensre akkor került sor, amikor az amerikai elnök felesége felkereste a zsidók egyik legszentebb helyét, a Siratófalat, majd a muzulmánok és a zsidók szemében egyformán szent, s az izraeli-palesztin konfliktus gyújtópontjában álló Szikla-mecsetet.

Egy kisebb, talán kéttucat emberből álló csoport nyomult a békítő célú közel-keleti körúton tartózkodó first lady felé, amint – az izraeli rendőrség és az amerikai titkosszolgálat embereinek szoros gyűrűjében – cipőjét levéve belépett az óvárosi Templom-hegy tetején található Szikla-mecsetbe. Egy palesztin hívő azt kiabálta felé: „Nem látjuk itt szívesen! Miért zaklatja a mi muzulmánjainkat? Hogy mer ide bejönni?”

A vallási tisztelet jeléül fekete nadrágkosztümöt, s fején szorosra kötött fekete kendőt viselő Laura Bush nem válaszolt neki, és a rendőri gyűrű védelmében elhagyta a helyszínt.

Közel-keleti körútját pénteken kezdte meg az amerikai elnök felesége, elsimerve, hogy a muzulmán világban Amerikáról kialakult kép súlyosan sérült a fogolykínzási botránynak, illetve annak a lapjelentésnek a nyomán, amely szerint amerikai vallatók muzulmán foglyaik előtt meggyalázták az iszlám szent könyvét, a Koránt.

Röviddel a Szikla-mecsetben tett látogatása előtt Laura Bush felkereste a Templom-heggyel határos Siratófalat, szemtől-szembe kerülve több tucat zsidó nacionalistával, akik az Egyesült Államokban elítélt izraeli kém, Jonathan Pollard szabadon engedését követelték Washingtontól.

A vendég a hagyományoknak megfelelően kicsiny, kézzel írott papírt csúsztatott be a fal egyik résébe, majd rövidesen visszatért az erősen őrzött gépkocsioszlophoz.

Laura Bush később, a palesztin ellenőrzés alatt álló ciszjordániai oázisváros, Jerikó egyik szállodájában vezető tisztségeket betöltő palesztin nőkkel találkozott, s meghallgatta panaszaikat az őket sújtó izraeli megszállási politikáról. Vendéglátói egyebek közt azt kérték tőle, hogy az Egyesült Államok vállaljon nagyobb szerepet az izraeli megszállás megszüntetésében.

hirado.hu / mti

Comments are closed.