Forrás: Origo

Tüntetők taszigálták és zavarták meg hangos kiabálásukkal az amerikai elnök feleségét, Laura Busht vasárnap Jeruzsálemben, amikor felkereste a zsidók egyik legszentebb helyét, a Siratófalat, majd az izraeli-palesztin konfliktus gyújtópontjában álló Szikla-mecsetet. Békítő célú közel-keleti körútját pénteken kezdte meg a First Lady, előzetesen elismerve, hogy a muzulmán világban az Amerikáról kialakult kép súlyosan sérült, többek között a fogolykínzási botránynak köszönhetően.  

Laura és George Bush

Egy kisebb, talán kéttucat emberből álló csoport nyomult a békítő célú közel-keleti körúton tartózkodó Laura Bush felé, amint – az izraeli rendőrség és az amerikai titkosszolgálat embereinek szoros gyűrűjében – cipőjét levéve belépett az óvárosi Templom-hegy tetején található Szikla-mecsetbe. Egy palesztin hívő azt kiabálta felé: “Nem látjuk itt szívesen! Miért zaklatja a mi muzulmánjainkat? Hogy mer ide bejönni?” A vallási tisztelet jeléül fekete nadrágkosztümöt, s fején szorosra kötött fekete kendőt viselő Laura Bush nem válaszolt neki, és a rendőri gyűrű védelmében elhagyta a helyszínt.

   

Közel-keleti körútját pénteken kezdte meg az amerikai elnök felesége, elismerve, hogy a muzulmán világban Amerikáról kialakult kép súlyosan sérült a fogolykínzási botránynak, illetve annak a lapjelentésnek a nyomán, amely szerint amerikai vallatók muzulmán foglyaik előtt meggyalázták az iszlám szent könyvét, a Koránt. Röviddel a Szikla-mecsetben tett látogatása előtt Laura Bush felkereste a Templom-heggyel határos Siratófalat, szemtől-szembe kerülve több tucat zsidó nacionalistával, akik az Egyesült Államokban elítélt izraeli kém, Jonathan Pollard szabadon engedését követelték Washingtontól. A vendég a hagyományoknak megfelelően kicsiny, kézzel írott papírt csúsztatott be a fal egyik résébe, majd rövidesen visszatért az erősen őrzött gépkocsioszlophoz.

   

Laura Bush később, a palesztin ellenőrzés alatt álló ciszjordániai oázisváros, Jerikó egyik szállodájában vezető tisztségeket betöltő palesztin nőkkel találkozott, és meghallgatta panaszaikat az őket sújtó izraeli megszállási politikáról. Vendéglátói egyebek közt azt kérték tőle, hogy az Egyesült Államok vállaljon nagyobb szerepet az izraeli megszállás megszüntetésében.

(MTI)

Comments are closed.