Forrás: MNO

A belga Luc és Jean-Pierre Dardenne L”enfant (A gyermek) című filmjének ítélte szombaton a cannes-i filmfesztivál zsűrije az Arany Pálmát. A legjobb színésznőnek járó díjjal a magyar származású, izraeli Hanna Laslot jutalmazta az Emir Kusturica vezette zsűri, aminek különdíját egy kínai film vitte el. A díjjazottak között van többek között Tommy Lee Johns – két díjjal is – és Jim Jarmush.

Az 58. cannes-i filmfesztiválon a belga Luc és Jean-Pierre Dardenne L”enfant (A gyermek) című filmjének ítélte szombaton a zsűri az Arany Pálmát. A Dardenne-fivérek 1999-ben már egyszer elnyerték a fesztivál fő díját Rosetta című filmjükkel. A díjnyertes alkotás egy húsz év körüli kisstílű szélhámos történetén keresztül a felnőtt korba való átmenetről és az apaság felelősségéről szól. A rendezők díjukat az Irakban fogva tartott francia újságírónőnek Florence Aubenas-nak és sofőrjének, Hussein Hanounnak ajánlották.

A Nagydíjat Jim Jarmush Broken Flowers című alkotása kapta. A legjobb rendező pedig a nagy esélyesként számon tartott osztrák Michael Haneke lett, aki a francia színekben induló Caché című filmjével érte el a sikert.

A legjobb színész kategóriában a saját rendezésű játékfilmjében nyújtott alakításáért az amerikai Tommy Lee Jonesra esett a zsűri választása. Ugyanezen film forgatókönyvéért a mexikói Guillermo Arriagával megosztva a legjobb forgatókönyvért járó díjat is megkapta az amerikai színész a zsűritől.

A legjobb színésznőnek járó díjat az izraeli Hanna Laslo, azaz László Hanna vehette át az Amos Gitai Szabadövezet című filmjében nyújtott alakításáért. A színésznő egy ortodoxan vallásos izraeli asszonyt alakít, aki autójával Jordánia felé utazik, hogy megkapja pénzüket a férjének tartozó titokzatos amerikaitól. Útközben felvesz egy pár hónapja Jeruzsálemben élő amerikai lányt, akit Natalie Portman alakít, majd egy palesztin nőt. Hármuk közös utazásáról szól a díjazott film. A művésznő a díj átvételekor Auschwitzot túlélt édesanyjának ajánlotta jutalmát és kiállt a közel-keleti béke ügye mellett. Az 52 éves, hazájában rendkívül népszerű izraeli színésznő főleg humoros alakításaival nyerte el a közönség szeretetét.

Az idén Emir Kusturica által elnökölt zsüri különdíját a kínai Wang Xiaoshuai Shanghai Dreams című alkotásának ítélte, amely a 60-as évek Kínájában egy első szerelmét megélő 19 éves lány és családja konfliktusos történetét dolgozza fel.

Az Arany Kamerát megosztva az amerikai Miranda July Én, te és a többiek című filmje és a Sri-Lanka-i Vimukhti Jayasundara Az elhagyott föld című alkotása kapta.

A rövidfilmek kategóriájában Kenyeres Bálint Before dawn című művész-akciófilmjét is jelölték az Arany Pálmára, a díjat végül azonban az ukrán Igor Strembitsky Podorozhni és az ausztrál Van Sowerwine Clara című filmjének megosztva ítélte oda.

(Magyar Rádió)

Comments are closed.