Forrás: Hírtv

Másodszor nyertek Arany Pálmát a belga Dardenne-fivérek az 58. Cannes-i Filmfesztiválon. Luc és Jean Pierre ezúttal a Gyermek című filmükért vihették haza a legjobb alkotásnak járó díjat. Magyar rendező is kapott elismerést a fesztiválon: Tarr Béla az év legjobb külföldi rendezőjének járó díjat vehette át az 1987-ben forgatott Kárhozat című filmjéért.

A díjnyertes alkotás, A gyermek egy kisstílű szélhámos történetén keresztül mutatja be a felnőtté válás és az apaság felelősségét. Az eredetileg dokumentumfilm rendező Luc és Jean-Pierre Dardenne-t most másodszor jutalmazták Arany Pálmával. Hat évvel ezelőtt Rosetta című alkotásuk lett a legjobb.

Úgy látszik, az apaság témája tarolt a seregszemlén, hiszen a Nagydíjat is e témában készült film zsebelhette be, történetesen Jim Jarmush Broken Flowers című alkotásáért. A legjobb színésznő az izraeli Hanna Laslo, a legjobb színész pedig az amerikai Tommy Lee Jones lett. A rendezők elismerését az 58. Cannes-i filmfesztiválon a nagy esélyes osztrák Michael Haneke érdemelte ki Caché című filmjével.

Comments are closed.