Forrás: Magyar Rádió

Újabb támogatás a filmes szakmának, és a Prémium Évek Program kiterjesztése a versenyszférára is – ezek voltak a szombati informális kormányülés témái.

A kormány elfogadta a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a szakminisztérium korábbi elvi megállapodását és határozatot hozott arról, hogy a jövő évi költségvetés terhére úgynevezett csúszó-finanszírozással 2 milliárd 850 millió forintot kap az alapítvány. Ezzel idén összesen 8 milliárd forint jut, illetve jutott a szakmának, beleszámolva a több mint 900 millió forintos támogatással készült Sorstalanság című film költségvetését is.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetője beszélt minderről a kormányszóvivői tájékoztatón. Bozóki András elmondta azt is, hogy a továbbiakban évente 6,2 milliárd forint támogatást kap a filmes szakma. Ezekkel lépésekkel szeretné garantálni a kormány a munkák folyamatosságát.

László Boglár kormányszóvivő arról tájékoztatott, hogy a kabinet a közszféra után a versenyszférára is kiterjeszti az úgynevezett Prémium Évek Programot. Ennek az a lényege, hogy legalább 25 éves munkaviszony esetén 3 évvel a nyugdíjazás előtt lehet majd belépni, ekkor a munkáltató részmunkaidős járulékot fizet a dolgozó után, és vállalja, hogy felmondás helyett legalább 4 órában foglalkoztatja. Ebben az esetben az állam egészíti ki a nyugdíjalapba járó összeget, minthogyha a dolgozó még mindig teljes munkaidőben dolgozna.

Halász János a Fidesz szóvivője a Krónikának azt mondta, hogy a kormány megint pénzt vesz el a filmesektől. Ugyanis ez erre az évre meghatározott 8 milliárd forint helyett csak ötmilliárdot juttat a filmszakmának. A most bejelentett támogatás csak részben pótolja a támogatás-kiesést.

Kádár Dóra, MR

Comments are closed.