Forrás: Origo

Az 58. cannes-i filmfesztiválon a belga Luc és Jean-Pierre Dardenne L”enfant (A gyermek) című filmjének ítélte szombaton a zsűri az Arany Pálmát.

A díjnyertes alkotás egy húszéves kisstílű szélhámos történetén keresztül a felnőtt korba való átmenetről és az apaság felelősségéről szól. Az eredetileg dokumentumfilmes belga Dardenne-fivérek másodszor nyertek Cannes-ban: 1999-ben Rosetta című filmjüket jutalmazta a zsűri Arany Pálmával. A rendezők díjukat az Irakban fogva tartott francia újságírónőnek Florence Aubenas-nak és sofőrjének, Hussein Hanounnak ajánlották.

A zsűri nagydíját az amerikai Jim Jarmush Hervadó virágok (Broken Flowers) című alkotása kapta, amely szintén az apaság témájáról szól. A múltjával szembenéző főhőst Bill Murray alakítja.

Tommy Lee Jones amerikai színész saját rendezésű Melquiades Estrada három temetése című játékfilmjében nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb férfiszínésznek járó díjat. Ugyanezen film forgatókönyvéért a mexikói Guillermo Arriagával megosztva a legjobb forgatókönyvért járó díjat is megkapta az amerikai színész a zsűritől.

Tommy Lee Jones a Melquiades Estrada három temetésé-ben

A legjobb színésznőnek járó díjat az izraeli Hanna Laslo kapta Amos Gitai Free Zone című filmjében nyújtott alakításáért.

A nagy esélyesként számon tartott osztrák Michael Haneke lett a legjobb rendező a francia színekben induló Caché (Rejtett) című filmjével, amely egy házaspár történetét meséli el, akinek életét egy névtelen küldemény teljes felbolygatja. A főszerepekben Juliette Binoche és Daniel Auteuil.

A zsüri különdíját – melynek elnöke idén Emir Kusturica volt – a kínai Wang Xiaoshuai Shanghai Dreams című alkotásának ítélte, amely a 60-as évek Kínájában egy első szerelmét megélő 19 éves lány és családja konfliktusos történetét dolgozza fel.

Az Arany Kamerát megosztva az amerikai Miranda July Me and You and Everyone We Know című filmje és a Sri-Lanka-i Vimukhti Jayasundara Az elhagyott föld című alkotása kapta.

A rövidfilmek kategóriájában – amelyben Kenyeres Bálint Before Dawn című filmjét is jelölték – a zsűri az ukrán Igor Strembitsky Podorozhni és az ausztrál Van Sowerwine Clara című filmjét megosztva díjazta.

* * *

Arany Pálma

A gyermek (L”enfant – Belgium, rendező: Jean-Pierre és Luc Dardenne)

A zsűri nagydíja

Hervadó virágok (Broken Flowers – USA, rendező: Jim Jarmusch)

Legjobb színésznő

Hanna Laslo (Free Zone, Izrael)

Legjobb színész

Tommy Lee Jones (Melquiades Estrada három temetése, USA)

Legjobb rendező

Michael Haneke (Caché – Franciaország)

Legjobb forgatókönyv

Guillermo Arriaga (Melquiades Estrada három temetése, USA)

Legjobb elsőfilm (megosztott)

Sulanga Enu Pinisa (rendező: Vimukthi Jayasundara)

Me and You and Everyone We Know (USA, rendező: Miranda July)

A zsűri különdíja

Shanghai Dreams (Kína, rendezte: Wang Xiaoshuai

Legjobb rövidfilm

Podorozhini (Ukrajna, rendező: Igor Strembitskyy

A zsűri különdíja

Clara (Ausztrália, rendezte: Van Sowerwine)

(MTI)

Comments are closed.