Forrás: MA

‘A politikai rendezés nem hoz tartós békét, ha nincsenek meg a gazdasági stabilitás alapjai. A jobb életkörülmények fékezhetik meg az elkeseredett radikalizmust’ – mondta Peter Mandelson kereskedelmi EU-biztos.

2005.05.20 11:22 eurohirek.hu

Peter Mandelson csütörtök este a jeruzsálemi Héber Egyetemen tartott előadásában a szabad kereskedelem kétoldalú biztosítása és a mediterrán térségre történő teljes kiterjesztése mellett érvelt. Mint fogalmazott: az Európai Bizottság az Unió gazdasági erejével, a PanEuroMed rendszer keretében igyekszik hozzájárulni a közel-keleti béke megteremtéséhez.

EU-Med szabadkereskedelmi térség lesz

A brit politikus méltatta Izrael dinamikus, innovatív és versenyképes high-tech iparát, és örömmel nyugtázta, hogy az EU Izrael legnagyobb kereskedelmi partnere, 36 százalékos részesedéssel. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mostani látogatásának célja a térség békéjének elősegítése. Rámutatott: a modern politika lényege a gazdasági integráció, a gazdasági érdekközösség. A PanEuroMed program preferenciát nyújt a térség országainak az EU-val folytatott kereskedelemben, elengedhetetlen azonban, hogy egymás közti kapcsolataikban is biztosítsák a szabad kereskedelmet. Az Európai Bizottság célja, hogy 2010-re létrejöjjön az EU-Med szabadkereskedelmi térség.

Peter Mandelson javaslatot tett háromoldalú politikai, gazdasági és az ezzel összefüggő technikai kérdések egyeztetésére Izrael, a Palesztin Hatóság – mint mondta, reményei szerint a jövendőbeli Palesztina – és az EU között. ‘Béke és jólét kéz a kézben járnak. Az erőszak és a háború csak rombolást hoz. Meggyőződésem, hogy a Közel-Keleten is a gazdasági együttműködés a béke kulcsa. Az Uniónak kell utat mutatnia ebben, Európa példája nyomán. Személyes munkámban is ez a következő öt év egyik prioritása’ – zárta előadását Mandelson a jeruzsálemi Héber Egyetemen.

Jelentős növekedés előtt

Az EU-biztos tárgyalásokat folytat Ahmed Korei palesztin miniszterelnökkel, Benjamin Netanjahu izraeli pénzügyminiszterrel és Ehud Olmert kereskedelmi- és ipari miniszterrel, valamint Sharif Ali Zu”Bi jordán ipari- és kereskedelmi miniszterrel.

Mandelson szombaton Jordániában felszólal a Világgazdasági Fórumon, s előzetes információk szerint annak a meggyőződésének kíván hangot adni, hogy a mediterrán térség kereskedelmi forgalma akár 40 százalékkal is nőhet, ha az izraeli-jordán kereskedelmi egyezmény mintájára létrejönnek az egymás közti szabad kereskedelmet biztosító, többoldalú megállapodások.

Comments are closed.