Forrás: Híradó

A háborús bűnökkel vádolt férfi ausztráliai bevándorlásakor nem vallotta be, hogy a németekkel szövetséges magyar hadseregben szolgált

A háborús bűn elkövetésével vádolt Charles Zentai nem vallotta be ausztráliai bevándorlásakor 1950-ben, hogy a németekkel szövetséges magyar hadseregben szolgált – írta szerdán a The Australian című ausztrál napilap.

A lap birtokába került dokumentumk szerint Zentai foglalkozásaként a “sofőrt” tüntette fel azon az okmányon, amelyet mint menekült a Nemzetközi Menekültszervezettől (IRO) kapott. Így az okmány birtokában családjával együtt beléphetett Ausztráliába az országban 1950-ben megalkotott menekültügyi program keretében. A beutazási jogot az ausztrál migrációs hivatal (AMO) hagyta jóvá 1950. február 3-án az olaszországi Nápolyban. Zentai és családja négy nappal később felszállt az ausztráliai Fremantlbe tartó Fairsea nevű hajóra – derül ki a lap birtokába került dokumentumokból. Fremantlebe való megérkezésekor Zentai a mezőgazdasági segédmunkás foglalkozást írta rá utasigazolványára, vagyis ismét nem tett említést magyar katonai szolgálatáról.

Zentai a magyar hadsereg fogatoltvonat-tanosztályánál szolgált sofőrként – írta a The Australian a háborús bűn elkövetésével, egy Balázs Péter nevű 19 éves zsidó fiú 1944 novemberében történt meggyilkolásával vádolt férfiról. A menekültügyi program szabályai szerint nem kaphatott volna belépési engedélyt az, aki korábban a szövetségesekhez tartozó Ausztráliával ellenséges ország hadseregében szolgált.

Zentai 1957-ben állampolgárságért folyamodott, és emiatt az igazságügy-minisztérium rutinvizsgálat alá vetette. A bevándorlási hivatal egy bizalmas emlékeztetőben azt írta Zentairól, hogy nem talált semmilyen kifogásolnivalót a kérelmező személyében.Az újabb nyomozás Zentai-ügyben tavaly szeptemberben kezdődött, amikor Balázs Péter bátyja, Ádám az apjuk birtokában volt dokumentumokat egy professzoron keresztül a Simon Wiesenthal központot képviselő Efraim Zuroffnak eljuttatta. Petrétei József igazságügy-miniszter áprilisban kérelmezte Ausztráliától Zentai kiadatását. Chris Ellison ausztrál igazságyügy-miniszter ez idő szerint tanulmányozza a kérelmet.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.